Перший візит герцогині Единбурзької в Україну — цілі та значущість приїзду (ВІДЕО)

Перша леді України Олена Зеленська та герцогиня Единбурзька Софі. Фото: president.gov.ua

Уперше від початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну Київ відвідала королівська особа Великої Британії. Герцогиня Единбурзька Софі прибула з одноденним візитом від імені Міністерства закордонних справ (МЗС) Британії, інформує FREEДОМ.

Президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська зустрілися в Києві з герцогинею Единбурзькою Софі.

Дружина принца Едварда — брата короля Великої Британії — приїхала в Україну, щоб висловити солідарність із чоловіками, жінками та дітьми, які постраждали від російського вторгнення, ідеться в повідомленні МЗС Великої Британії.

Герцогиня вшанувала пам’ять загиблих під час російської окупації в Бучі та зустрілася з українцями, які постраждали від сексуального насильства та тортур. А також із дітьми, які повернулися в Україну після того, як були примусово депортовані Росією з окупованих українських територій.

Зустрічі відбулися в рамках британської ініціативи “Запобігання сексуальному насильству в умовах конфлікту” та програми ООН “Жінки, мир і безпека”, які підтримує герцогиня.

“Це правда, що жінки та дівчатка платять найвищу ціну з погляду людських витрат, коли справа доходить до того, як вони страждають і як їх можна використовувати як зброю війни. Зґвалтування використовується, щоб принижувати і руйнувати, і ми повинні стати кращими, намагаючись запобігти цьому”, — заявила герцогиня Софі.

Під час зустрічі з президентом України та першою леді герцогиня передала їм приватне послання від короля Чарльза III.

“Їхня публічна підтримка України не тільки на словах, а й на ділі, вона дуже важлива. І це все сприяє тому, що Україна переможе Росію, тому що монархія в сучасному світі — це символ. І якщо монарх стверджує, що потрібно надалі підтримувати Україну і потрібно надавати всілякі допомоги — гуманітарну, фінансову, військову, — то, безумовно, це впливає на громадську думку в цих країнах”, — наголошує кандидат історичних наук, журналіст-міжнародник Єгор Брайлян.

Британська королівська сім’я зазвичай вкрай рідко показує свої політичні уподобання. Але від самого початку війни Росії проти України Букінгемський палац демонстрував підтримку Києва. Допомога Україні залишається пріоритетом Лондона, заявив під час візиту до Польщі прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак.

“У світі загроз, що постійно зростають, ми маємо показати нашим ворогам, що ми рішучі й цілеспрямовані, що їхні спроби дестабілізувати наш світ або перекроїти його кордони силою зазнають невдачі, і що разом із нашими друзями та союзниками ми будемо на передньому краї захисту вільного демократичного світу”, — заявив прем’єр-міністр Британії.

Британія і Німеччина заявили, що їхня спільна мета — перемога України в боротьбі з російською агресією. Обидві країни — найбільші в Європі постачальники військової допомоги Україні. І з Лондоном, і з Берліном Київ підписав угоди про співпрацю у сфері безпеки.

“Наша підтримка розрахована на тривалий час і ґрунтується на нагальних і довгострокових потребах України у сфері безпеки та загальної стійкості. Ми закликаємо до дискусії між союзниками і партнерами з метою домовитися про рівень військової допомоги Україні відносно їхньої економічної могутності”, — зі спільної заяви прем’єр-міністра Британії Ріші Сунака і канцлера Німеччини Олафа Шольца.

Під час візиту до Польщі глава уряду Британії оголосив про масштабне збільшення військової підтримки України. Йдеться про 500 млн фунтів стерлінгів у вигляді додаткового військового фінансування і постачання ресурсів, зокрема близько 400 мобільних автомобілів, всюдиходів і бронемашин; понад 1 600 ракет, — серед яких високоточні ракети Storm Shadow; 60 морських рейдерських і водолазних кораблів і 4 млн патронів до стрілецької зброї.

Читайте також: Україну вперше з початку війни відвідала представниця королівської сім’ї Британії герцогиня Единбурзька (ФОТО)

Прямий ефір