close-btn

Що станеться, якщо Місяць зникне – відповідь учених

Місяць пов’язаний із Землею протягом 4,5 млрд років. Все живе на Землі настільки звикло до присутності Місяця, що важко уявити, яким би було існування, якби природний супутник раптово зник

Що станеться, якщо Місяць зникне - відповідь учених

Що станеться, якщо Місяць зникне – відповідь учених Фото: freepik.com, pngwing.com

Астрофізики припускають, що Місяць виник внаслідок давнього зіткнення, коли об’єкт розміром з Марс врізався в нашу планету, відправивши в космос величезну кількість уламків. Уламки об’єдналися під дією сили тяжіння, утворивши те, що ми зараз знаємо як Місяць.

Але чи може він коли-небудь дрейфувати або зникнути? І що станеться, якщо Місяць зникне?

Але уявімо, що це сталося, і Місяць зник, а Земля якимось чином залишилася відносно неушкодженою.

З точки зору фізичних процесів, одним з найпомітніших порушень був би вплив на океанські припливи, які відповідають за прибережні екосистеми. Морське життя в припливно-відпливних зонах або загине, або пристосується, і ми, ймовірно, побачимо крах основних екосистем, які залежать від припливно-відпливних зон як джерел їжі. Майже три чверті населення світу живе в межах 31 милі (50 кілометрів) від океану, а отже, мільярди людей або збирають урожай, або отримують їжу з приливно-відливних зон. Крах цієї екосистеми був би катастрофічним для прибережних громад.

Цікаве по темі: Скільки коштує відправитись на Місяць та чому астронавти туди не літають

Крім того, приливно-відливна ерозія на узбережжях значною мірою відповідає за формування наших берегових ліній. Цей процес значно зменшиться, і битва між сушею і морем прийде до певного перемир’я.

Припливи також відіграють важливу роль у загальній терморегуляції океану. Під час припливу холодніша, глибша океанська вода втягується в затоки та бухти, де вона нагрівається. Океанські припливи також мають великий вплив на великі океанські течії, а отже, і на циркуляцію океану. Ці течії також мають зворотний зв’язок з пасатними вітрами, які відіграють важливу роль у регулюванні прибережного клімату. Раптове зникнення приливних сил, які керують цими механізмами, матиме величезний вплив на розсіювання тепла та енергії по всій планеті, змінюючи температуру та клімат.

Один з найглибших наслідків зникнення Місяця проявиться через деякий час, але він матиме величезний вплив. Наразі вісь Землі знаходиться під кутом 23,4 градуси відносно нашої орбіти навколо Сонця. Однак у циклі її обертання спостерігається коливання. Але для завершення повного циклу потрібно 26 000 тисяч років, і відхилення становить лише 2,4 градуси. Без Місяця, який стабілізує його, це коливання може стати екстремальним і нестабільним. За такого сценарію зникли б передбачувані пори року, а полюси іноді опинялися б на екваторі. Це кардинально змінило б придатність Землі для життя, оскільки колись передбачуване середовище стало б ворожим для багатьох форм життя.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Як зʼявився Місяць – теорії учених

Вчені спрогнозували, як загине Сонячна система

Скільки років Всесвіту – теорії вчених

За матеріалами: Space.

google news