Закон про “іноагентів” у Грузії ухвалили в другому читанні — деталі

Протест перед парламентом Грузії проти законопроєкту про "іноземних агентів" 15 квітня 2024 року в Тбілісі, Грузія. Фото: gettyimages.com

Парламент Грузії сьогодні, 1 травня, ухвалив у другому читанні закон про “іноагентів”, який спровокував масові протести та зазнав критики Заходу. “За” проголосували 83 депутати, переважно з провладної партії “Грузинська мрія”. Проти були 23 парламентарії. Прем’єр-міністр країни заявив, що голосування щодо законопроєкту в третьому читанні відбудеться за два тижні, повідомляє FREEДОМ.

Раніше в парламенті Грузії було зірвано обговорення законопроєкту про “іноагентів”. По всьому залу відбувалися сутички між депутатами від правлячої партії та опозиції.

Водночас спеціальна слідча служба Грузії розслідує застосування сили щодо учасників протесту. Відомство отримує повідомлення про те, що сталося, за гарячою лінією, з ізоляторів тимчасового тримання, а також проводить слідчі дії. Під час останньої акції проти законопроєкту про “іноагентів” поліція затримала понад 60 громадян.

У ніч на середу грузинські спецпризначенці жорстко розганяли учасників мирного протесту проти ухвалення закону про “іноагентів” у Тбілісі. При цьому проти демонстрантів біля будівлі парламенту Грузії силовики застосували сльозогінний газ і водомет. Але протестувальники відмовилися залишати проспект Руставелі. Крім цього, грузинські правоохоронці розпилили перцевий балончик проти щонайменше десяти осіб, які брали участь в акції протесту.

Силовики жорстоко побили голову найбільшої опозиційної партії Грузії “Єдиний національний рух” Левана Хабеішвілі. Депутат опублікував своє фото з опухлим оком і в синцях у соцмережі Х.

Крім цього повідомляють, що в нього вибито зуб, діагностовано переломи лицьових кісток. Наразі політик перебуває в лікарні. Грузинський опозиціонер заявив, що це був цілеспрямований каральний захід. Також, за даними інформаційних агентств, поліція атакувала і представників ЗМІ. Зокрема, агентство AFP повідомляє, що їхнього фотографа побили гумовим кийком, попри те, що він був чітко ідентифікований як представник преси.

Читайте також: “Ні — російському закону!”: у Грузії відбувся багатотисячний “європейський марш”

Нагадаємо, член політради “Єдиного національного руху” Грузії Дмитро Шашкін зазначив, що на тлі масових протестів проти проєкту закону про “іноагентів” влада Грузії привезла до столиці тисячі людей на акцію на свою підтримку.

Раніше, 30 квітня, у парламенті Грузії розпочалося друге читання спірного законопроєкту про “іноземний вплив”. Загалом він має пройти три читання, датою останнього визначили 17 травня.

Прямий ефір