“На підході велика підтримка”: Україна успішно вибудовує відносини з НАТО

Володимир Зеленський і Єнс Столтенберг. Фото: president.gov.ua

Північноатлантичний альянс має зробити українську армію настільки оперативно сумісною зі збройними силами членів НАТО, наскільки це можливо, заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг. Досвід українських військових важливий для союзників, підкреслив Столтенберг, повідомляє FREEДОМ.

Україна і НАТО досягли найвищого рівня відносин, але не найбільшого з можливих, заявив президент України Володимир Зеленський на спільній пресконференції з генеральним секретарем Альянсу. 29 квітня Столтенберг утретє від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну приїхав із візитом до Києва. З президентом України він обговорив ідею створення спеціального фонду підтримки української оборони обсягом 100 млрд євро на 5 років. Йшлося і про постачання військової допомоги від союзників.

“Російська армія зараз намагається скористатися ситуацією, коли ми чекаємо постачань від партнерів, насамперед від Сполучених Штатів Америки. Саме тому оперативність у постачаннях означає стабілізацію фронту. Артилерія 155-го калібру, далекобійне озброєння і протиповітряна оборона (ППО), насамперед системи Patriot (“Петріот”). Це те, що є у партнерів і те, що має працювати тут, в Україні, для знищення російських терористичних амбіцій”, — заявив Зеленський.

Столтенберг визнав, що в останні місяці деякі країни НАТО не виконали обіцянок щодо військової підтримки Києва. Однак найближчим часом ситуація зміниться, запевнив він. Особливо після того, як Вашингтон ухвалив рішення про виділення додаткової допомоги Україні на суму понад 60 млрд дол.

“Україна вже кілька місяців не має боєприпасів і змушена їх економити. Це означає, що збито менше російських ракет і безпілотників, і Росія змогла просунутися вперед уздовж лінії фронту. Але Україна може здобути перемогу, на підході велика підтримка”, — запевнив Столтенберг.

Генеральний секретар НАТО висловив сподівання, що в липні на вашингтонському саміті члени Альянсу візьмуть на себе багаторічне фінансове зобов’язання перед Києвом.

“Я вважаю, що нам необхідні великі багаторічні фінансові зобов’язання для надання допомоги, щоб продемонструвати, що наша підтримка України не короткострокова і разова, а довгострокова і передбачувана. Це стане чітким сигналом для Москви. Вони не можуть перемогти, і вони не можуть перечекати нас”, — додав він.

У НАТО впевнені — Україна стане членом Північноатлантичного альянсу, хоча, коли саме, наразі спрогнозувати складно.

Зеленський вважає, що статися це може після перемоги України над Російською Федерацією.

“На мою особисту думку, ми будемо в НАТО тільки коли переможемо. Я не вважаю, що під час війни нас візьмуть у НАТО. Це для когось із членів НАТО ризик, у когось є просто скепсис з цього приводу”, — сказав президент України.

“НАТО, як організація, для нас важлива в плані отримання колективних гарантій безпеки, тому що у нас є двосторонні угоди з окремими країнами про військову допомогу, про обмін інформацією. Координація отримання військової допомоги йде через формат “Рамштайн” зараз, хоча розглядається варіант передати координацію на НАТО”, — пояснив експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов.

А поки що Альянс робить усе можливе, щоб Збройні сили України (ЗСУ) стали оперативно сумісними з арміями країн-членів НАТО. Це процес двосторонній. За словами Столтенберга, досвід українських солдатів для Альянсу неоціненний.

“Ми раді поділитися нашим досвідом і навчити вас того, що знаємо самі. Але нам ще багато чому належить навчитися у вас. І одне з важливих рішень, яке, як я очікую, ми ухвалимо на саміті НАТО у Вашингтоні, — це остаточне рішення про спільний Центр підготовки та оцінювання, який буде створено в Польщі, де ми продовжуватимемо навчати вас, але ми також вчитимемося у вас, перейматимемо ваш досвід, отриманий під час війни. Так що ми інтегруємося, ми рухаємося в правильному напрямку. І чим швидше, тим краще. Це добре для вас і добре для нас”, — резюмував він.

Для інтеграції України до Північноатлантичного альянсу створено Раду Україна — НАТО. Наступне її засідання відбудеться 16 травня, повідомляє пресслужба Альянсу. Очолить його голова Військового комітету НАТО, адмірал Роб Бауер. Візьме участь у засіданні й генеральний секретар Альянсу. Начальники генштабів обговорять ситуацію на полі бою і подальшу військову підтримку України.

Читайте також: Візит генсека НАТО до Києва підкреслив вагомість України як партнера Альянсу, — політолог-міжнародник

Прямий ефір