Ризики для цивільної авіації: РФ глушить сигнал GPS над країнами Балтії (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Міністри закордонних справ країн Балтії звинуватили Росію в придушенні сигналу GPS над Балтикою. Глави Міністерств закордонних справ (МЗС) Латвії, Литви та Естонії в інтерв’ю Financial Times заявили, що такі дії Російської Федерації створюють ризики для цивільної авіації, повідомляє FREEДОМ.

Проблеми з перешкодами в роботі GPS над Балтикою — не новина. У розслідуванні журналістів британської газети The Sun ідеться про понад чотири тисячі рейсів, на яких виникли проблеми із супутниковою навігацією в Балтійському регіоні в період із серпня 2023 року до кінця березня 2024 року. Росія застосовує глушіння і спуфінг (ситуація, у якій одна людина або програма успішно маскується під іншу через фальсифікацію даних і дає змогу отримати незаконні переваги, — ред.), кажуть експерти. У процесі глушіння пригнічуються сигнали від супутників, включно з GPS і Galileo. А спуфінг використовує фальшиві сигнали, щоб обдурити пілотів і змусити їх думати, що вони перебувають там, де їх немає. Такі перешкоди можуть стати причиною авіакатастроф.

“Якщо є сумніви в роботі GPS, можна зв’язатися з диспетчером, але у зв’язку з величезною інтенсивністю польотів, керувати великою кількістю літаків — це небезпечно. Глушіння, спуфінг, будь-які способи спотворення супутникових сигналів, сигналів зв’язку — значить, поки що не настільки інтенсивні, але призвести можуть до будь-яких наслідків”, — сказав авіаексперт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації імені Антонова Валерій Романенко.

На думку військового експерта Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень Джека Вотлінга, у такий спосіб Російська Федерація прагне убезпечити Калінінградську область і північно-західні регіони від можливих атак безпілотників. Утім, багато аналітиків упевнені — справжні наміри Москви мають більш агресивний характер.

“Кілька років тому на російських федеральних каналах була дуже популярна теза про те, що острів Готланд у Балтійському морі може бути захоплений російськими силами. Тому я не виключаю, що таке блокування має тестовий режим, але в якійсь перспективі може мати якусь велику довгу мету”, — пояснив військовий аналітик, співробітник СБУ (2004-2015 рр.) Іван Ступак.

У березні 2024 року під дію російських систем радіоелектронної боротьби (РЕБ) потрапив навіть літак Королівських військово-повітряних сил Великої Британії, на якому міністр оборони Грант Шаппс повертався з Польщі. За інформацією The Times, сигнал GPS був відсутній приблизно пів години, коли борт пролітав над Балтійським морем поруч із Калінінградською областю. Помічник Шаппса назвав цю атаку “вкрай безвідповідальною”. Якими будуть заходи у відповідь, поки не відомо. Російська цивільна авіація вже під санкціями. ІКАО, міжнародна організація цивільної авіації, вже наклала низку обмежень, які забороняють постачання літаків, авіазапчастин і послуг до РФ.

“Включати необхідність приглушення з боку Європи не має сенсу, тому що створення всієї цієї проблематики більше схоже на методи терористичної держави. Найімовірніше, з боку Європи будуть дипломатичні ноти протесту, або ж якісь обмеження Росії. Або наша цивільна авіація буде дивитися вже в бік розробок антен, які будуть більш стійкі до сигналів придушення”, — зазначив експерт у сфері авіації, заступник генерального директора компанії з виробництва засобів радіоелектронної боротьби Анатолій Храпчинський.

Росія використовує системи РЕБ і в окупованому Криму. У представництві президента України в Автономній Республіці Крим повідомили про проблеми зі зв’язком і навігацією в низці населених пунктів. У Сімферополі та Севастополі сигнал глушать цілодобово.

Читайте також: РФ створює проблеми для цивільних літаків над країнами Балтії — розбір авіаексперта

Прямий ефір