У Грузії мітингувальники штурмують ворота парламенту

Парламент Грузії ухвалив у другому читанні резонансний законопроект "Про прозорість іноземного впливу" - так званий закон про "іноагентів". Він схожий до чинного закону в Росії.
У Грузії мітингувальники штурмують ворота парламенту

У Грузії люди знову вийшли на протести після того, як парламент країни схвалив у другому читанні законопроєкт про "іноагентів". Про це у четвер, 2 травня, повідомляє Ехо Кавказа.

 

У виданні вказують, що мітингувальники почали штурмувати парламент, грузинські правоохоронці почали розганяти протестувальників з допомогою водометів та сльозогінного газу. Окрім цього, поліціянти застосовують проти мітингарів гумові кулі.

 

З огляду на ситуацію, в будівлі парламенту оголошено "червоний рівень". Усі, хто перебуває в будівлі, повинні негайно її покинути.

 

 

Зазначається, що в будівлі можуть перебувати лише особи, чия присутність вкрай необхідна, і цей список затверджує глава апарату парламенту.

"Червоний режим безпеки" запроваджено з 23.00 1 травня.

 

⭕️ Многотысячный митинг против закона об «иноагентах» у здания парламента Грузии. Кадры с дрона. pic.twitter.com/jiNSKLkpSl

— Эхо Кавказа (@ekhokavkaza) May 1, 2024

 

Тим часом заступник міністра внутрішніх справ Грузії Олександр Дарахвелідзе на брифінгу повідомив, що учасники протестів використовують сльозогінний і задушливий газ невідомого походження. Такий не продається у жодних відкритих мережевих магазинах.

"Ми обов'язково цим зацікавимося і дізнаємося, як це потрапило на акцію", - сказав Дарахвелідзе.

Відомо, що політична партія Грузинська мрія, яку вважають проросійською, повторно внесла до парламенту законопроєкт про "іноагентів". Законопроєкт передбачає створення реєстру "агентів іноземного впливу", якими стануть некомерційні організації та ЗМІ, понад 20% річного доходу яких становить закордонне фінансування.

Такі організації повинні будуть щорічно подавати фінансову декларацію, а тим, хто спробує ухилитися від реєстрації або не подасть декларацію, загрожуватиме штраф. Щоб виявляти "агентів іноземного впливу" й перевіряти виконання вимог закону, Міністерство юстиції проводитиме моніторинг. 

Грузія може мати проблеми під час вступу до Євросоюзу через ухвалення скандального законопроекту про іноагентів. Про заявив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp


Не пропусти інші цікаві статті, підпишись:
Ми в соціальних мережах
x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK