Космос

З космосу зафіксовані золоті родовища Румунії

0

Зелені сільськогосподарські поля на півдні Румунії стали жовтими, коли ряди за рядами зацвіли рослини, схожі на ріпак або канолу. OLI (Operational Land Imager) на супутнику Landsat 8 зафіксував ці кольорові плями біля злиття річок Олт і Дунай 12 квітня 2024 року.

Рослини ріпаку та каноли належать до сімейства капустяних, до якого також входять капуста та гірчиця. Вони створюють скупчення маленьких яскраво-жовтих квітів, які масово покривають цілі поля золотом.

Детальний збільшений вигляд із зображення вище.

Жовті квіти розвиваються в тонкі стручки, схожі на горохові стручки, що містять дрібні багаті олією насіння. Після видобутку нафта використовується в різноманітних хімічних, біопаливних, харчових та інших галузях промисловості. Рапсову олію, яка зазвичай використовується в кулінарії, отримують із сорту ріпаку, виведеного з низьким вмістом кислоти.

Згідно з даними Комісії з міжнародної торгівлі, у типовому році Румунія виробляє 10 відсотків зерна та олійних культур Європейського Союзу. Крім ріпаку, основними культурами Румунії є соняшник і соя, а також кукурудза, пшениця і ячмінь. Річне виробництво олійних культур чутливе до посухи та спеки і за останні роки зазнало значних коливань.

У той час як ЄС в цілому виробив 23% світового виробництва ріпаку у 2023 році, Канада і Китай очолили список найбільших країн-виробників ріпаку та каноли, виробивши 21 і 17% відповідно в тому році. Супутники зробили знімки розлогих квітучих полів в обох країнах. У Канаді сезон жовтого цвітіння настає пізніше, ніж в ЄС, а в Китаї — раніше.

Comments

Comments are closed.