В Україні стрімко розвивається дронова індустрія — подробиці від Боровика

Український захисник запускає БпЛА. Фото: zsu.gov.ua

В Україні в умовах війни стрімко розвивається дронова індустрія. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів командир спецпідрозділу ударних дронів “Білий орел” Валерій Боровик.

“Ми змушені це розвивати, ми змушені захищати нашу країну від російської агресії. Тому, звичайно, нам потрібно виробляти якомога більше різних дронів. Це і наземного використання, і надводного, і підводного, і, звичайно, для повітряних ударів або розвідки, або коригування ударів артилерії, і спецпідрозділів для виходу на роботу за лінію зіткнення… Тому, звісно, це все потрібно робити. І це не від хорошого життя ми розвиваємо військові дрони, ми змушені захищатися”, — сказав Боровик.

За його словами, в Україні після перемоги в розв’язаній Кремлем війні дронова індустрія може розвиватися вже в іншому напрямку — для відновлення країни, для сільського господарства, для прогнозування пожеж тощо.

Боровик також розповів, що наразі триває процес підготовки захисту деяких енергетичних об’єктів й також об’єктів переробки нафти для того, щоб дійсно побудувати якісну систему. За його словами, є різні типи запобігання такого роду ударам.

“Тому зараз дуже активно стягуються з усього світу, від наших партнерів, різні системи захисту від дронів на території України, і це, в принципі, найближчим часом буде. Це перегони. Це перегони, як допінг й антидопінг, точно так само будуть дрони й антидрони. І вона має бути побудована трирівнева, тобто на далеких підступах нейтралізації, а також на середній дистанції, там уже підключаються РЕБ та системи спуфінгу, а також на ближній дистанції, там уже вплив спеціальними засобами… Ми зараз будемо під’єднувати достатньо систем для захисту об’єктів від дронів та ракет, які можуть вражати об’єкти енергетичні та не тільки”, — сказав командир спецпідрозділу ударних дронів “Білий орел”.

Він зазначив, що дорогі РЕБ використовуються для охорони серйозних об’єктів, тому що ними не можна покрити всі ділянки фронту, які постійно піддаються атакам російської артилерії або дронів.

“А що стосується дешевих продуктів, так званих купольних або ж окопних РЕБ, справді, тут можна дуже серйозно приєднатися у виробництві в Україні… Але я хочу сказати, що паралельно із закупівлями за кордоном й у наших партнерів, дуже важливо розвивати український напрям. Тому що, в принципі, як це робиться загалом зрозуміло, й інженери, які причетні до подібного роду виробництва, вони можуть це робити. Тут залежить від фінансування… Але це вирішується, я дивлюся, не так масово, як потрібно було б і як це робиться в Росії, але вирішується. Бюджет — це одне з найголовніших питань”, — сказав Боровик.

Читайте також: Дроном нелегко керувати, проте в Україні кількість операторів зростає, — Яковенко

Раніше керівник групи компаній DroneUA, експерт у сфері безпілотних технологій і робототехніки Валерій Яковенко розповів, що далекобійні дрони українського виробництва здатні долати тривалі дистанції. Крім цього, їхні можливості розширено за допомогою унікальних розробок і штучного інтелекту, що дає змогу безпілотникам оминати засоби радіолокаційного виявлення противника й досягати військових цілей на території Росії.  

Прямий ефір