Спецтрибунал для Путіна може з’явитися вже до кінця 2024 року — деталі (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: bbc.com

Євросоюз почне підготовку до створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Комітет міністрів Ради Європи доручив генеральному секретарю підготувати документи для укладення угоди між Україною та Радою Європи про створення такої інституції. У Міністерстві закордонних справ (МЗС) України пояснили — рішення передбачає роботу над додатковим договором про підтримку трибуналу та його фінансування, повідомляє FREEДOM.

“Сьогодні ми стали на крок ближче до притягнення до відповідальності вищого політичного та військового керівництва Росії за війну проти України та українського народу. Важливо зазначити, що цим рішенням Рада Європи висловила свою готовність до створення Спеціального трибуналу під її “парасолькою”, — прокоментував перший заступник міністра закордонних справ України Андрій Сибіга у Facebook.

Рішення Ради Європи — це великий крок уперед — кажуть експерти, оскільки створення спецтрибуналу перейшло від обговорень до реалізації.

“Кожен такий крок наближає нас до доведення неминучості правосуддя за злочин агресії проти України. Ми продовжуємо працювати над тим, щоб повноцінно функціонуючий трибунал здійснював це правосуддя. Це критично важливо не тільки для всіх українців, які постраждали внаслідок російської агресії, але й для всіх народів, які прагнуть жити в мирному та безпечному світі”, — заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в соцмережі Х.

Трибунал для російських злочинців однозначно не може бути компіляцією Нюрнберзького і Токійського трибуналів. Їх створили після поразки країн-агресорів.  А спецтрибунал щодо злочину агресії для Путіна може з’явитися вже до кінця 2024-го року.

“Нюрнберзький і Токійський трибунали були створені до появи Міжнародного кримінального суду. Сьогодні ж Міжнародний кримінальний суд (МКС) має юрисдикцію щодо розслідування різних категорій злочинів, зокрема воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду, але існує прогалина в юрисдикції щодо злочину агресії. Ми прагнемо заповнити цю прогалину через створення відповідного трибуналу”, — пояснив голова комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов в інтерв’ю агентству “Укрінформ”.

Як саме буде створена інституція — Україна та країни-партнери поки що не домовилися. Обговорюють три варіанти.  Перший — робота трибуналу на підставі рішення Генеральної асамблеї ООН. Другий — на основі багатосторонньої міжнародної угоди. Третій варіант — гібридний трибунал. Йдеться про створення спеціального суду всередині української системи правосуддя.  Київ, зі свого боку, наполягає, що трибунал має бути міжнародною інституцією.

“Саме такий трибунал, кажучи простою мовою, зможе зламати імунітети глави держави, міністра закордонних справ і прем’єр-міністра РФ. Цього всередині країни ми зробити не можемо. Ці рішення будуть на міжнародному рівні, інакше вони будуть нелегітимними. Тому нам потрібен спеціальний трибунал. І правда ще полягає в тому, що немає у світі такого суду, де можна засудити Путіна сьогодні, прямо конкретно посадити за початок війни проти України 2014-го або за початок великої агресивної війни 24 лютого 2022 року”, — зазначив адвокат Юрій Білоус.

Рішення створити спеціальний трибунал щодо злочину агресії Росії проти України підтримують 44 країни. На початку квітня 2024-го вони підписали спільну політичну декларацію “Відновлення справедливості для України”. Розмістити інституцію на своїй території планують Нідерланди. У липні 2023-го року в Гаазі розпочав роботу Міжнародний центр розслідування злочину агресії проти України. Там слідчі з різних держав готують справу, яку передадуть до спецтрибуналу.

Читайте також: Україна має виграти війну, щоб військові злочинці РФ постали перед судом у Гаазі — думка політолога

Нагадаємо, у Раді Європи почали підготовку до створення спеціального трибуналу для Росії за воєнні злочини.

Читайте також: Про злочини РФ в Україні мають дізнатися якомога більше країн, — правозахисник

Прямий ефір