RU
 

Росіяни страчували українських бійців, які здавалися в полон - HRW

Текст: ,  2 травня 2024, 11:49
0
3127
Росіяни страчували українських бійців, які здавалися в полон - HRW
Фото: Кадр із відео
В одному з Telegram-каналів опубліковано повідомлення про розстріл шістьох полонених ЗСУ на одній з позицій в Авдіївці

HRW написала міністру оборони РФ Сергію Шойгу лист із проханням прокоментувати випадки страти, але відповіді на запит не було.

З початку грудня 2023 року російські війська вбили щонайменше 15 українських бійців, які намагалися здатися в полон, і, можливо, ще шістьох, які здавалися або вже здалися. Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW), опублікованому в четвер, 2 травня.

У звіті наголошується, що всі подібні інциденти мають бути розслідувані як воєнні злочини, адже, як заявила Белкіс Вілле, заступник директора HRW з питань криз і конфліктів, "позасудові страти або вбивства тих, хто здався в полон, і поранених … категорично заборонено міжнародним правом".

HRW розслідувала три випадки очевидної позасудової кари щонайменше 12 військовослужбовців ЗСУ, перевіривши та проаналізувавши записи з дронів, опубліковані в соціальних мережах 2 та 27 грудня 2023 року, і 25 лютого 2024-го.

Правозахисники зазначили, що у "цих випадках солдати явно демонстрували намір здатися в полон і, оскільки вони більше не брали участь у бойових діях, вони не могли бути цілями для застосування військової сили відповідно до міжнародного гуманітарного права чи законів воєн".

HRW вдалося визначити місця, де сталися дві із трьох страт, місце третьої страти правозахисники визначити не змогли через відсутність у відео будь-яких географічних деталей.

Четвертий випадок, який розслідувала організація, стосується відеозапису від 19 лютого, на якому двоє російських солдатів розстрілюють трьох беззбройних українських військових, які здаються в полон. Користувач, який опублікував цей запис, вказав місце, де наче б то стався цей злочин, однак HRW не вдалося перевірити ці дані.

У п'ятому випадку розслідування спиралося на інтерв'ю з українським військовим, оприлюднене в Telegram 18 лютого, а також на матеріалах ЗМІ.

"Отримана інформація дозволяє припустити, що в ході інциденту було страчено шістьох солдатів, проте обставини того, що сталося, менш зрозумілі", - йдеться у звіті.

В одному з верифікованих відео з безпілотника можна побачити, як щонайменше семеро українських солдатів виходять із бліндажа, знімають бронежилети і лягають обличчям донизу, а п'ятеро російських військовослужбовців наводять на них зброю.

"Потім троє російських солдатів стріляють у бік українських солдатів, які здалися, ззаду і з обох сторін", - повідомляє HRW.

Повідомляється, що 22 квітня HRW відправила міністру оборони РФ Сергію Шойгу лист із проханням прокоментувати ці випадки, а також повідомити, чи отримували російські військові наказ вбивати українських військових, які здаються, але відповіді на запит не було.

Раніше, 9 квітня, керівник департаменту протидії злочинам, скоєним в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора України Юрій Білоусов повідомив, що відомство має інформацію про 54 українських військовополонених, страчених російськими військовими.

Нагадаємо, омбудсмен закликав українців не "світити" імена полонених на мітингах, щоб цією інформацією не скористалися шахраї і російські спецслужби.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Війна Росії з Україною
У Новоросійську в Росії пролунали вибухи
В Харківський області зафіксували найдовшу за час війни тривогу
У Вінницькій області пролунали вибухи
В НАТО сказали, чи зупинить західна зброя наступ РФ
У окупованому Криму заявили про вибухи
СПЕЦТЕМА: Війна Росії з Україною
ТЕГИ: Права человекаказньрасстрелHuman Rights Watch
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі