Міноборони веде переговори про обмеження супутникової зйомки території України

Представники Міністерства оборони України провели переговори з однією з провідних у світі супутникових компаній щодо обмеження супутникової зйомки території країни. Компанія, назву якої не розкрито з міркувань безпеки, є єдиним оператором, що забезпечує щоденне покриття фотознімками всієї планети з роздільною здатністю 3-5 метрів.

Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко повідомила, що на зустрічі обговорювалися механізми, які дозволять обмежити доступ до зображень української території, особливо в умовах воєнного стану. Також планується продовження співпраці з цією компанією для замовлення актуальних знімків, що використовуватимуться в оборонних та безпекових цілях.

«Щоденно отримані супутникові знімки нашої території можуть використовуватися не тільки нами, але й ворогом через підставні компанії. Тому ми вдячні нашим партнерам за готовність співпрацювати та підписати меморандум, що дозволить реалізувати ці механізми обмеження», – зазначила Черногоренко.

Раніше було повідомлено про можливе використання супутникових знімків американських компаній, таких як Planet або Maxar, для проведення ракетних ударів в тилу України, які можуть замовляти через посередників.

Крім того, 20 вересня 2022 року Благодійний Фонд Сергія Притули передав ГУР космічний апарат, який відіграв значущу роль у захисті української території, особливо в атаці на Севастопольську бухту 13 вересня 2023 року.

Джерело dev.ua

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше