Російські окупанти намагаються взяти Часів Яр у кільце — подробиці від генерала

Часів Яр. Фото: freeradio.com.ua

Російська окупаційна армія намагається взяти в кільце місто Часів Яр у Донецькій області. Про це сьогодні, 2 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж.

За його даними, окупанти розглядають Часів Яр як головний об’єкт для захоплення, як позицію для подальшого наступу на Костянтинівку, на Краматорськ та на Слов’янськ.

“Не маючи можливості взяти в лоб, попри те, що використовуються все нові й нові сили, вони, звісно, намагаються пробити напрямок на Торецьк, обійти з флангів й взагалі взяти в кільце Часів Яр, і, відповідно, почати такі ж самі операції зі знищення нашого угруповання там через завдання потужних ударів, поступово витискувати з цих окремих наших укріплень за кожним напрямком, починаючи з околиць, й далі рух до центру”, — сказав генерал.

Маломуж наголосив, що окупанти зазнають великих втрат: щодня понад тисячу осіб нейтралізуються українськими військами, основна частина — якраз у районі Часового Яру.

“Якщо ми говоримо більш системно, звичайно, ворог готує тут основний прорив, щоб захопити Донецьку область. Вони припускали хоча б до “інавгурації”, до 9 травня. І другий момент — це створення кількох ударних груп для розгортання стадії наступальних операцій. Це накопичення великих резервів у районі Куп’янська — Сватове — Кремінна — Лиман, щоб цей операційний район став другим потужним стартом для російських військ у напрямку вже Харківського сектора, особливо Харкова й Харківської області”, — сказав він.

За словами генерала, в армії РФ є план захопити не тільки Донецьку й Луганську області, а й створити стратегічні перспективи, перевагу на Куп’янському напрямку.

“Ми вже говоримо про 110 тис. військовослужбовців, 1 200 танків, велику кількість артилерії, БпЛА. Використовуються КАБи в тому ж форматі, як раніше, наприклад, по Авдіївці. Але це зараз ідуть поки що тактичні бої. Тобто вони намагаються промацати саме нашу нову лінію оборони, де ми зміцнили позиції, відволікаючи на певні сектори наступальних операцій чи ударів. За нашими всіма припущеннями, готується більш потужна наступальна операція. Ну, звичайно, завдання ставиться рухатися на Харківський сектор, особливо в плані оточення й захоплення Харкова. Але це більш стратегічна мета”, — сказав Маломуж.

Він зазначив, що російська окупаційна армія, щоб пробивати цей напрямок, вважає за потрібне послабити українські лінії оборони біля Куп’янська, захопити саме місто й рухатися далі. За словами генерала, вони спробують розтягнути українські війська, щоб не дати їм створити потужну лінію оборони.

“Ми бачимо ці всі маневри, розуміємо завдання противника і тому створюємо укріпрайони, маневруємо своїми військами. З урахуванням уже підходу боєприпасів, новітньої техніки, це буде робитися ефективніше. І правильний формат — показали, що удар ATACMS, наприклад, по Луганському формуванню, одразу знищує десятки, а то й сотні військовослужбовців й десятки одиниць техніки. Це знецінить якісну й кількісну перевагу росіян”, — наголосив Маломуж.

Читайте також: Понад 470 тис. окупантів ліквідовано — втрати російської армії оновив Генштаб ЗСУ

Нагадаємо, протягом минулої доби на фронті відбулося 121 бойове зіткнення. Російські війська завдали п’ять ракетних та 63 авіаційних удари, здійснили 72 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

Прямий ефір