У Харківській області відновлюють мости — деталі (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У Харківській області з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну зруйновано 27 мостів. Будівельні роботи з їхнього відновлення почалися відразу ж після деокупації територій. Зараз ремонтують 12 мостів у різних частинах регіону. У Службі відновлення та розвитку інфраструктури в Харківській області повідомляють — щоб відновити всі споруди, необхідно близько 8 млрд гривень, інформує FREEДОМ.

Просувається ремонт на одному з найбільш стратегічно важливих шляхопроводів, що з’єднує Харків та районні центри. Більшість із 27 зруйнованих мостів було підірвано росіянами, коли вони тікали від наступаючих українських Сил оборони восени 2022 року. Однак у цього мосту — інша історія: щоб розірвати логістику противника й не дати йому можливості форсувати Сіверський Донець, кілька опор мосту підірвали наші піротехніки.

“На початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації для того, щоб перервати їхні логістичні ланцюжки й унеможливити їхній наступ, нашими хлопцями був виконаний контрольований підрив трьох штучних споруд на цьому напрямку. Я вже говорив — наші хлопці підривали мости акуратно — з ніжністю, якщо можна так сказати. Якщо взяти цей міст, то тут було зруйновано тільки два прольоти. Ефекту було досягнуто, але основна частина мосту встояла”, — розповів начальник Служби відновлення та розвитку інфраструктури в Харківській області Андрій Алексєєв.

Щойно Харківську область звільнили, для транспорту тут встановили тимчасову переправу — об’їзний міст — та почали демонтаж зруйнованих конструкцій.

Інженер Сергій Надєїн відповідає за якість виконаних робіт на об’єкті. Мостобудуванням він займається вже 30 років. Каже: це наймолодший міст у Харківській області — його збудували 1993 року. Нині тут виконують один із найвідповідальніших етапів: щоб зберегти опорні конструкції, їх зміцнюють спеціальними матеріалами.

“Ось, де йде пил — це йде очищення від старого бетону — піскоструй. Після очищення наноситься матеріал Sika двома шарами, плюс нанесення сітки ще, після чого відбудеться фарбування”, — розповів Надєїн.

Щодня над відновленням мосту працює команда з понад 20 осіб. Половина із запланованого вже зроблена, кажуть будівельники. До кінця року тут встановлять монолітну плиту, відремонтують опори та балки, а також обладнають тротуарну частину.

“Звичайно, ми все демонтували, все буде нове: гранітні бордюри, тротуар, захисні покриття, безпечне перильне огородження, бар’єрна огорожа”, — зазначив начальник будівельної дільниці Олександр Коваленко. 

Цей міст — один із найбільших у регіоні, його довжина майже 400 метрів. Загальна вартість ремонту становить 559 млн гривень, відкрити рух тут планують 2025 року. Кошти на його ремонт виділяють іноземні партнери.

“Це кредитні кошти, надані міжнародними кредитними інститутами, це не державний бюджет. Воно, звичайно, йде в державний бюджет, потім іде субвенція до нас. Але це кошти міжнародних партнерів, і ми робимо все так, щоб коли міжнародні партнери захотіли перевірити, куди пішли їхні кошти, ми змогли показати високу якість виконаних робіт”, — наголосив Алексєєв.

За даними Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України, до кінця 2024 року в Харківській області планують ввести в експлуатацію 12 мостових переходів на дорогах державного значення.

Читайте також: Нове життя у Старому Салтові: як відновлюється селище після руйнівних обстрілів (ВІДЕО)

Прямий ефір