В нашій країні коньяк має велику популярність. Але не кожен українець знає, чим краще його закушувати, щоб не сп’яніти та не зіпсувати смак напою. На Заході існує правило 4С.

З чим п’ють коньяк: правило 4С

Коньяк вважається шляхетним напоєм, тому його ніколи не п’ють у великих кількостях чи залпом. Важливо навчитися насолоджуватися кожним ковтком, тримаючи напій у роті, щоб посмакувати. Після того, як випили ковток коньяку, зробіть вдих через ніс, щоб розкрився весь аромат напою.

В Україні коньяк найчастіше закушують шматочками лимона, але це помилка. Через кислоту фрукта смак напою перебивається. У Франції ж, де і було створено технологію приготування коньяку, існує правило 4С. Тут вважають, що оптимально поєднуються чотири основні продукти:

  • коньяк (cognac);
  • шоколад (chocolate);
  • сигара (cigare);
  • кава (coffee).

Відповідно будь-яке розпиття цього напою перетворюється на справжню церемонію. Спочатку гостям подають каву, потім коньяк. Після кількох ковтків його закушують шматочком чорного шоколаду, після чого викурюють сигару.

Що ще подають як закушування до коньяку

В українській традиції на стіл до коньяку зазвичай подають м’ясні страви. Найкращим варіантом вважаються тонко нарізані буженина або телятина. А ось п’ятирічний чи трирічний коньяк також добре поєднується з червоним м’ясом птиці (індичка, гусак, качка), адже цей напій має легку кислинку та вирізняється чудовим балансом фруктових ноток.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Цікаво, що зовсім нещодавно гурманами було відкрито нове поєднання смаків: коньяк чудово поєднується з японськими стравами (суші й сашимі). Також до нього можна подавати більшість фруктів та ягід. Однак важливо, щоб вони не були надто солодкими (гранат, виноград, груші, кисла полуниця).

Чим більша витримка напою, тим солодші фрукти треба обирати. А ось до молодого коньяка підійдуть ягоди, які освіжають. Якщо ви хочете зупинитися на сирній тарілці, то краще підійдуть благородні сири, особливо дуже тверді, які згладжують ефект обпалювання від напою і посилюють його післясмак.

Популярне: