Суд над Путіним: основні складнощі у створенні озвучив адвокат

Андрій Яковлєв. Фото: helsinki.org.ua

Основний принцип трибуналу — дія від імені світової спільноти. Організація Об’єднаних Націй (ООН) не може створити трибунал, який судить Володимира Путіна, оскільки не лише Росія, а й Китай можуть ветувати створення такого органу. Отже, потрібно шукати інші шляхи створення трибуналу. Про це сьогодні, 2 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав адвокат, експерт Регіонального центру прав людини, керуючий партнер АТ “Амбрела” Андрій Яковлєв.

За його словами, щоб трибунал був легітимним, необхідно залучити якнайбільше країн для його створення.

“Зі злочинами агресії найбільша проблема пов’язана з тим, що Росія не ратифікувала на сьогодні Римський статут. Відповідно, всі шукають такий суд, який замість міжнародного суду розглядав би злочини агресії. Але складність саме в тому, що потрібно досягти такого великого представництва, щоб воно було легітимним. Легітимність передбачає не лише можливість засудити, а ще й виконати рішення суду”, — пояснив Яковлєв.

Він зауважив: що більше країн візьмуть участь у створенні суду, то більшою буде його легітимність.

“Міжнародне право та взагалі кримінальне право призначене для вирішення двох завдань. Головне — це покарати порушення правил, зокрема — законів і звичаїв війни. Тому завдання світової спільноти — показати, що злочин агресії настільки серйозний, що обов’язково має каратися. Такий механізм вже існує, він передбачений Римським статутом”, сказав адвокат.

Яковлєв додав, що за злочин агресії необхідно обов’язково карати, інакше вона може повторитись.

Читайте також: Спеціальний трибунал для Путіна та його спільників: можливість притягнення до відповідальності за агресивну війну обговорили експерти

Нагадаємо, Євросоюз розпочне підготовку до створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Комітет міністрів Ради Європи доручив генеральному секретареві підготувати документи для укладання угоди між Україною та Радою Європи щодо створення такої інституції.

Прямий ефір