У Мережі 6G досягли нового рівня швидкості – 100 Гбіт/с

Консорціум компаній із Японії провів тестування першого у світі високошвидкісного бездротового пристрою для мереж стільникового зв’язку шостого покоління (6G). У ході випробувань вдалося досягти швидкості передачі даних у 100 Гбіт/с на відстань понад 90 метрів, що щонайменше в 10 разів більше за максимальний показник для 5G.

На швидкості 100 Гбіт/с можна, наприклад, передати п’ять фільмів у форматі HD за секунду. За даними німецької компанії Statista, це до 500 разів швидше порівняно із середньою швидкістю у 5G-мережах американського оператора зв’язку T-Mobile.

Результати випробувань, проведених японськими компаніями, вказують на те, що бездротовий пристрій 6G передає дані на швидкості 100 Гбіт/с в приміщенні, використовуючи діапазон 100 ГГц, і на відкритому повітрі, використовуючи діапазон 300 ГГц. Випробування пристрою проводили на висоті 100 метрів.

Комерційне використання мереж 5G розпочалося у 2019 році. В даний час цей стандарт є найактуальнішим стандартом бездротового зв’язку, а його підтримка реалізована у більшості сучасних смартфонів. Середня швидкість 5G-з’єднання в 5G-мережах оператора T-Mobile становить 204,9 Мбіт/с, а теоретично досяжна межа 5G становить 10 Гбіт/с.

Попри те, що впровадження 5G у багатьох країнах ще далеке від завершення, вчені вже працюють над створенням стандарту наступного покоління. Інфраструктура для мереж 6G знаходиться на стадії розробки, а комерційне використання стандарту має розпочатись у наступному десятилітті.

Основна відмінність 5G від 6G полягає в різних діапазонах частот електромагнітного спектру, які використовуються пристроями різних стандартів. Робота у вищих діапазонах зазвичай означає набагато вищі швидкості. За даними 6GWorld, у 5G-мережах дані зазвичай передаються в діапазоні нижче 6 ГГц, але може розширюватися до 40 ГГц. За даними Nokia, у мережах 6G будуть використовуватися більш високі частотні діапазони між 100 ГГц та 300 ГГц. Використання більш високих діапазонів частот означає не тільки підвищення швидкості передачі даних, а й необхідність створення нової інфраструктури для передачі та посилення сигналів.

Джерело itechua

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше