close-btn

Як змінились обсяги переказів в Україну з-за кордону — НБУ

Обсяги приватних переказів українців, які знаходяться за кордоном, знизились з початку року

НБУ

Фото: freepik.com

Про це свідчать дані Національного банку України (НБУ).

Так, протягом березня 2024 року в Україну надійшло $873 млн, що на 16,5% менше, ніж за аналогічний період минулого року ($1,045 млрд).

Загалом з початку 2024-го сума переказаних коштів з-за кордону склала $2,63 млрд. А за перший квартал попереднього року обсяги становили $2,88 млрд. Тобто падіння склало 8,7%. Водночас за рік на 19,2% зросли обсяги приватних трансфертів — з $486 млн до 547 млн.

Читайте також: ПриватБанк запустив кешбеки та донати за міжнародні перекази RIA

Водночас заробітна плата, яку українці отримують із-за кордону, за рік скоротилася на 22,3% (з $265 млн до $206 млн у березні), а інші приватні перекази, що надійшли через офіційні канали, – на 12.0% (з $291 млн до $256 млн).

Загалом офіційними каналами надіслано на 16,9% переказів менше, ніж у березні минулого року. Своєю чергою потік через неформальні канали зменшився на 16,0% порівняно з березнем 2023-го.

Нагадаємо за допомогою національної програми кешбеку «Купуй українське» податкова зможе перевіряти транзакції з карток українців. Детальніше читайте в нашому матеріалі.

Також ми писали, що у 2023 році платіжні системи активно використовувалися як для переказів коштів у межах України, так і для отримання грошових переказів із-за кордону.

Діяльність на території України у 2023 році здійснювали 35 платіжних систем «переказу коштів», із яких 26 – створені резидентами та дев’ять – нерезидентами (чотири системи зі США, три – з Великобританії, по одній – із Грузії та Канади).

Водночас за останній рік довіра українців до банківських установ та Національного банку України (НБУ) значно впала.

Станом на березень 2024 року лише 52,1% громадян повністю або частково довіряють Нацбанку. Торік цей показник становив 57,7%. Загалом за рік понад 10% українців перейшли від позитивних чи нейтральних до негативних оцінок довіри до регулятора.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

НБУ виведе з обігу частину грошей: які купюри та монети треба обміняти

Як часто українці користуються BankID — НБУ

Скільки грошей українці зберігають в банках — НБУ

За матеріалами Українські новини

google news