Головна Новини Світ Росія Стало відомо, чому Росія так боїться саміту в Швейцарії і хоче його зірвати
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, чому Росія так боїться саміту в Швейцарії і хоче його зірвати

Росіяни бояться саміту миру в Швейцарії і намагаються його зірвати, відзначає політолог Петро Олещук. За його словами, цей саміт може зруйнувати всі пропагандистські міфи агресора, який роками їх розповсюджував

2 травня 2024, 19:17 comments2068
Поділіться публікацією:

Наразі важко прогнозувати, що чекає на Україну після саміту в Швейцарії, відзначає політолог Петро Олещук. На його думку, оскільки це буде перший такого роду саміт, то за його підсумками навряд будуть прийняті якісь принципові рішення.

Стало відомо, чому Росія так боїться саміту в Швейцарії і хоче його зірвати

Саміт миру

Проте, додає експерт, є деякі факти, що вказують на серйозну і недоброзичливу зацікавленість до цього заходу з боку росіян. В цьому контексті він нагадав, що українські спецслужби раніше повідомляли, що росіяни прагнуть зірвати саміт, або, хоча б, зробити його найменш представницьким.

"Я бачу масове вкидання різноманітних "мирних планів", санкціонованих росіянами, але завуальованих під "плани третіх країн". Класичний приклад — нібито "турецький план", який вкинули в інформаційний простір через російську "Независимую газету" та Юлію Латиніну. Він передбачає заморозку та "відтермінування статусу", що заздалегідь робить його малореалістичним",
— відзначив Олещук.

Крім того, додає політолог, урочисто дістали труп "Стамбульських домовленостей" і почали над цим трупом знущатися в особливо-збоченій формі. Через численних прокремлівських "російських лібералів" та західних журналістів просувається думка, що "от був непоганий план, але українці чогось відмовилися", додав експерт.

"Сенс просування подібних "планів" простий та повністю відповідає традиційній схемі російського впливу на зовнішню аудиторію. Одночасно вкидається різноманітна та суперечлива між собою інформація, яка повинна створити враження, що "не все так однозначно". Росіяни діють подібним способом у більшості складних ситуацій",
— вважає політолог.

Очевидно, припускає Олещук, окупанти хочуть посіяти сумніви серед максимально-широкої аудиторії щодо "мирних ініціатив", просуваючи ідею, що "варіантів завершення війни є багато".

При цьому політолог каже, що росіян бентежить мирний саміт, оскільки він має усі шанси зруйнувати кілька російських тез, які турботливо просувалися у світовому інформаційному просторі протягом досить тривалого терміну.

По-перше, каже політолог, що мова йде всього лише про "локальний конфлікт українців та росіян за якісь території".

"Очевидно, що якщо питання миру в російсько-українській війні будуть обговорювати понад 100 держав, то це ніяк не можна буде назвати "локальним конфліктом", а це уже точно є чимось значущим з точки зору світу. А, отже, і відповіді у світовому масштабі мають бути загальносвітовими",
- підкреслив політолог.

По-друге, додає Олещук, що існують якісь рівнозначні "російський" та "український" погляди на війну, і треба шукати між ними щось "середнє". Але якщо з одного боку погляд близько сотні держав, а з іншого боку — кількох, то це щось явно не настільки рівнозначне, додав експерт.

"По-третє, теза, що "росіяни хочуть завершувати війну, а українці, чомусь, ні". Скільки було маніпуляцій з цього приводу останнім часом, як далеко проникли ці ідеї (включно з окремими американськими конгресменами). Це, власне, тому, що російське керівництво постійно щось "вкидає" з цього приводу. А от якщо реальний шлях припинення війни сформулює та запропонує російській стороні велика частина людства, а російська сторона відмовиться, то що це буде означати? Це буде означати, що будь-які попередні заяви про "врегулювання" з боку росіян не будуть нічого варті",
— говорить політолог.

За його словами, це лише окремі моменти, які, очевидно, і призводять до активізації росіян та їхніх численних "сплячих агентів", які всі раптово попрокидалися і кинулися щось доводити. Це лише індикатор того, що на нас очікують досить важливі події та процеси, додав експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Росію не запросили взяти участь у саміті миру, хоча в Швейцарії вважають, що даремно.


 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини