close-btn

Частину українців залишили без пенсій: причина

Перестали отримувати виплати пенсіонери, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та не встигли пройти ідентифікацію

Пенсія в Україні для ВПО

Фото: pixabay.com

В кінці березня 2024 року завершився термін виплати пенсії без проходження ідентифікації. Мова йде про пенсіонерів, які стали ВПО ще до початку повномасштабної війни.

До вказаного терміну потрібно було підтвердити особу в один зі зручних способів: онлайн або офлайн, нагадують у Міністерстві соціальної політики.

Так, частині пенсіонерів, які не вийшли на зв’язок з Пенсійним фондом протягом 9 місяців (з 1 липня 2023 року по 31 березня 2024-го), виплати продовжують нараховуватись. Однак тимчасово, до моменту проходження ідентифікації, гроші не нараховуються на банківські картки.

Читайте також: Як українцям розрахувати розмір майбутньої пенсії: інструкція

Пенсіонери можуть у будь-який момент пройти фізичну ідентифікацію, після чого пенсії далі будуть виплачуватись. Виплати надійдуть з урахуванням коштів за всі місяці, за які людина не отримувала її через відсутність ідентифікації.

Якщо пенсіонер з-поміж ВПО пройшов ідентифікацію, але не отримав пенсію у квітні, фінансування поновлять у найближчий період, після надходження до ПФУ інформації про встановлення особи, запевнили в Мінсоцполітики.

Протягом квітня Ощадбанк вже передав ПФУ додаткові переліки пенсіонерів, які пройшли ідентифікацію. Таким особам перерахування пенсій на банківські картки вже відновлено, підкреслили у міністерстві.

Якщо ідентифікацію пройдено, але пенсію ще не виплатили, необхідно звернутися до органів ПФУ і повідомити дату та спосіб проходження ідентифікації.

Вас може зацікавити: Українцям виплачують соціальну пенсію: хто і як може отримати

Як пройти ідентифікацію

Є кілька способів, як пенсіонери зі статусом ВПО можуть пройти ідентифікацію для подальшого отримання виплат. Серед них:

  • особисто відвідати відділення Ощадбанку чи орган Пенсійного фонду;
  • віддалено авторизуватись за допомогою кваліфікованого електронного підпису Дія.Підпис (Дія ID) на порталі електронних послуг ПФУ;
  • за допомогою відеозв’язку (подати заявку можна на порталі електронних послуг ПФУ або через контакт-центр фонду);
  • у випадку перебування за кордоном – отримати в закордонній дипустанові України посвідчення факту, що особа є живою та надати документи органу ПФУ, де пенсіонер перебуває на обліку. Передати документи можна за допомогою порталу чи поштою.

Нагадаємо, українські пенсіонери у травні отримають кілька видів спеціальних доплат до пенсії, зокрема вікові надбавки. Докладніше читайте в нашому матеріалі.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Українці отримають виплати до Дня Незалежності: Кабмін затвердив суми

Дві категорії українців отримуватимуть додаткові виплати — Кабмін

Кабмін змінив систему виплат родинам військових: скільки отримають

google news