В Україні є безпілотники, які не мають аналогів у світі, — командир батальйону

Український захисник запускає БпЛА. Фото: zsu.gov.ua

Україна є лідером з виробництва безпілотних літальних апаратів (БпЛА), які використовуються на воді та під водою. Ці безпілотники були придумані в Україні і вперше використані українськими військовими для знищення російського флоту. Наразі Україна виробляє дрони, до яких входять вітчизняні комплектуючі. Про це сьогодні, 2 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав командир батальйону безпілотних авіаційних комплексів “Ахіллес” Юрій Федоренко, який воює у складі 92-ї окремої штурмової бригади імені кошового отамана Івана Сірка.

Він зауважив, що у світі немає аналогів українським надводним і підводним дронам.

“Це придумали ми, і нарощуємо потужності, виробничі можливості для того, щоб цих засобів у нас було досить багато, і ми могли відправити ще низку по суднах російського Чорноморського флоту на дно”, — сказав Федоренко.

За його словами, успішно застосовується ще одна безпілотна система української розробки “Баба Яга”.

“Цей дрон виконує низку завдань і може нести в нічний час суттєві боєприпаси, які знищують озброєння, бліндажі, позиції, інженерні споруди, а також живу силу і легку броньовану техніку”, — повідомив командир батальйону.

Федоренко звернув увагу, що існує багато українських компаній, які випускають комплектуючі, що використовуються для виробництва дронів.

“Нам є чим пишатися. На жаль, противник цим почав займатися раніше 2014 року, тому він має суттєву перевагу. Але з кожним днем ми цю перевагу противника скорочуємо, користуючись тими можливостями, які є в нас, і модернізацією, яка відбувається. Є засоби, яким альтернативи на цю хвилину немає”, — наголосив комбат.

Він додав, що Україна спільно із західними партнерами розробляє нові системи безпілотників.

Читайте також: До 50% усіх цілей Сили оборони України знищують дронами — подробиці від військового експерта

Нагадаємо, керівник групи компаній DroneUA, експерт у сфері безпілотних технологій і робототехніки Валерій Яковенко розповів, що Україна стала найбільшим виробником дронів у світі. Безпілотні літальні апарати (БпЛА) збираються з українських компонентів.

Прямий ефір