НАТО засудив ворожі дії Росії щодо країн Альянсу — заява

Штаб-квартира НАТО. Фото: nato.int

У НАТО незадоволені ворожими діями Росії на території країн Альянсу й обіцяють на це відповісти. Члени Північноатлантичного блоку висловили “глибоку стурбованість” гібридними діями Росії, які становлять загрозу безпеці Альянсу. Спільну заяву опублікували на сайті НАТО, інформує FREEДОМ.

“Союзники по НАТО глибоко занепокоєні нещодавньою шкідливою діяльністю на території союзників, зокрема тією, яка призвела до розслідування і пред’явлення обвинувачень безлічі осіб у зв’язку з ворожою державною діяльністю, що зачіпає Чехію, Естонію, Німеччину, Латвію, Литву, Польщу і Велику Британію”, — йдеться в повідомленні.

У НАТО зазначили, що ці інциденти є частиною кампанії дій, що посилюється, яку Росія продовжує здійснювати в усьому євроатлантичному регіоні, в тому числі на території Альянсу і через довірених осіб.

“Сюди входять диверсії, акти насильства, кібер- та електронне втручання, кампанії з дезінформації та інші гібридні операції. Союзники по НАТО висловлюють глибоке занепокоєння гібридними діями Росії, які являють собою загрозу безпеці союзників”, — зазначили автори заяви.

НАТО висловив підтримку постраждалих союзників і солідарність із ними.

“Ми діятимемо індивідуально і колективно, щоб протистояти цим діям, і продовжимо тісно координувати свої дії. Ми продовжимо підвищувати нашу стійкість, а також застосовувати й удосконалювати наявні в нашому розпорядженні інструменти для протидії гібридним діям Росії, а також забезпечимо готовність Північноатлантичного союзу і союзників до стримування і захисту від гібридних дій або атак”, — пообіцяли в Альянсі.

НАТО засудив поведінку РФ і закликав Кремль виконувати свої міжнародні зобов’язання, як це роблять союзники.

“Дії Росії не завадять союзникам продовжувати надавати підтримку Україні”, — констатували в блоці.

Читайте також: Відсутність політичної волі та рішучості у лідерів НАТО роблять Альянс слабким перед Путіним — думка політолога

Прямий ефір