“ВПК величезних масштабів — тягар РФ”: як і чому скорочується економіка Росії (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Економіка Росії в найближчі п’ять років зростатиме повільніше за світову і продовжить втрачати частку в глобальному внутрішньому валовому продукті (ВВП), прогнозує Міжнародний валютний фонд (МВФ). За оцінкою МВФ, наприкінці 2023 року на Росію припадало менше ніж 3% світового випуску товарів і послуг за паритетом купівельної спроможності. А до 2029 року, цей відсоток ще знизиться, повідомляє FREEДОМ.

За оцінками Міжнародного валютного фонду, через п’ять років на Російську Федерацію припадатиме лише 2,7% світової економіки. Це мінімум за всю історію сучасної Росії. Навіть за часів дефолту цей показник не опускався нижче 2,83%. Кремль же продовжує рапортувати про економічне зростання.

“За підсумками минулого року Росстат відзвітував про зростання ВВП на 3,6% після того, як уряд перевів оборонні заводи на тризмінний режим, щоб штампувати снаряди та бомби для армії, що воює в Україні. Цього року, за прогнозом Мінекономрозвитку, російський ВВП має зрости на 3,2%, наступного — на 2,3%”, — з публікації видання The Moscow Times.

Підвищуючи податки для бізнесу і громадян, вливаючи трильйони рублів у військово-промисловий комплекс (ВПК), щоб продовжувати загарбницьку війну проти України, Кремль штовхає економіку до моделі СРСР, впевнені експерти.

“Продукція ВПК — це, грубо кажучи, гроші, викинуті з економіки. Умовні танки, бомби — це те, що один раз зіграло і зворотного сплеску в економіку не дало. На уламках танка неможливо створити високотехнологічний апарат, що могло б надалі сприяти зростанню”, — пояснила економістка Олександра Сусліна.

“Росія не може собі дозволити довго функціонувати з таким тягарем, як військово-промисловий комплекс величезних масштабів. Ми цього просто собі дозволити не можемо, якщо ми хочемо покращувати життя людей. Тому що економіка — це не та цифра, яка записана на папері у ВВП, а питання реальних доходів, чи збільшується низка товарів і послуг, благ, які люди можуть придбати”, — додав економіст Олег Буклемишев.

Закономірно, що на цьому тлі Росія досягла ще одного свого історичного мінімуму — кількості безробітних. За даними Росстату, в березні 2024 року в країні безробітних було понад 2 млн осіб або 2,7%. Для порівняння — на початку 2022 року їх було понад 3 млн або 4,3% економічно активного населення. Така динаміка свідчить про серйозний дефіцит кадрів. Не вистачає працівників найрізноманітніших спеціальностей: менеджерів і робітників, айтівців і водіїв. 

“Найгостріше дефіцит кадрів відчувають підприємства обробних виробництв, що випускають продукцію інвестиційного та споживчого призначення. Через брак персоналу деякі з них змушені або обмежувати зростання обсягів виробництва продукції, або мотивувати співробітників працювати понаднормово за додаткову плату”, — з публікації видання The Moscow Times.

Причини очевидні: демографічна криза, масова мобілізація, масштабні втрати працездатних чоловіків на війні Росії проти України й рекордна еміграція. Сьогодні, попри пільги, підвищення заробітних плат і різноманітні бонуси — практично будь-яке підприємство в Росії змушене конкурувати за працівників. У різних регіонах РФ агітують підлітків іти на роботу. Аналітики впевнені: ринок праці в Росії досяг крайнього ступеня перегріву і в найближчі десять років ситуація не покращиться.

Читайте також: Залежність від ресурсів РФ знижується — у G7 домовилися зменшити постачання для ядерної енергетики (ВІДЕО)

Прямий ефір