Космос

NASA: через дефекти корабля «Оріон» повернення до Місяця може бути відкладено

0

Проблеми з теплозахисним екраном корабля Orion (Оріон) ставлять під загрозу терміни реалізації наступної місії NASA з дослідження Місяця в рамках програми Artemis (Артеміда).

Програма NASA з освоєння Місяця зіткнулася з серйозними проблемами на шляху до наступного польоту, що пілотується. Місія «Артеміда-2», запланована на 2025 рік, має повернути астронавтів на місячну орбіту, проте тестовий політ безпілотного корабля « Оріон » у рамках місії «Артеміда-1» виявив низку технічних дефектів, які загрожують безпеці майбутніх екіпажів.

Управління генерального інспектора NASA опублікувало 1 травня звіт, який детально описує ці проблеми. Найсерйозніші з них стосуються системи теплозахисту корабля «Оріон». Понад 100 областей теплоізоляційного матеріалу продемонстрували надмірне зношування при вході в атмосферу — шматки обгорілого матеріалу відвалювалися від космічного корабля, а деякі навіть на якийсь час приклеїлися до ілюмінаторів, що може надалі перешкодити огляду пілотів.

Крім цього, інспектори виявили проблеми із кріпильними болтами та розподілом електроживлення на кораблі. Всі ці дефекти здатні поставити під загрозу успіх та безпеку польоту з астронавтами на борту.

При цьому у звіті підкреслюється, що у NASA залишається дуже мало часу на доопрацювання та тестування нових систем, оскільки запуск вже запланований менш ніж на 2 роки вперед, а будь-які затримки графіка зводять нанівець шанси вкластися в задані терміни.

Зважаючи на все, програма NASA з дослідження Місяця, схоже, серйозно буксує через технічні недоробки, які були виявлені після першого тестового польоту. Космічна агенція має колосальну роботу, щоб гарантувати безпеку астронавтів на наступному етапі місії «Артеміда», інакше терміни повернення людини на поверхню Місяця можуть у черговий раз зрушитися на роки вперед. Джерело

Comments

Comments are closed.