США ухвалили оборонний бюджет, націлений на протидію агресорам — деталі (ВІДЕО)

Капітолій. Фото: voyage-aux-usa.com

Американська армія — найсмертоносніша бойова сила на планеті і збереже це надалі, заявив міністр оборони США Ллойд Остін, представляючи проєкт бюджету Пентагону в Комітеті Палати представників. У центрі уваги — здатність Штатів протистояти сучасним агресорам і можливість допомогти союзникам, інформує FREEДОМ.

Міністр оборони США і глава Об’єднаного комітету начальників штабів представили бюджет Пентагону на наступний фінансовий рік. Ллойд Остін підтвердив, що зростаючий зв’язок між Китаєм, Росією, Північною Кореєю та Іраном “викликає занепокоєння”.

“Іран забезпечив Росію можливостями, технологіями, безпілотниками. І це вплинуло на здатність Росії оговтатися від тієї шкоди, яку їй завдала Україна… Нам доведеться переконатися, що в нас є ресурси і можливість працювати з нашими союзниками, щоб продовжувати стримувати [агресорів] і сприяти миру і стабільності в кожному регіоні”, — із заяви міністра оборони США.

Бюджетний запит Пентагону на 2025 рік включає понад 48 млрд доларів на військово-морський і кораблебудівний потенціал, понад 61 млрд доларів на військово-повітряний флот і 13 млрд — на посилення армії і морської піхоти.

Міністерство оборони спільно з адміністрацією президента США запросили понад 33,5 млрд доларів на зміцнення космічних сил і 14,5 млрд — на розробку і впровадження передових інструментів кібербезпеки.

Понад 49 млрд доларів планують спрямувати на модернізацію всіх трьох компонентів ядерної тріади.

“Очевидно, що акцент ставитиметься до виробництва нової зброї. Але Америка поки що не інвестує таких великих коштів, як інвестує, наприклад, Китай. Однак, цьому є пояснення, — США вже на вищому рівні озброєння знаходиться, ніж КНР. Китай лише наздоганяє”, — каже експерт з міжнародних питань Тарас Семенюк.

Новий оборонний бюджет США має сприяти зміцненню зв’язків в Індійсько-Тихоокеанському регіоні, у НАТО та в Контактній групі з питань оборони України. За словами Остіна, це допоможе протистояти гострій загрозі Росії. Тому допомога Києву залишається пріоритетом для Вашингтона.

У відповідь на запитання конгресменів глава Пентагону сказав, що найбільше Україна потребує систем протиповітряної оборони (ППО).

“ППО вже давно стала тим, на чому ми знову і знову акцентували, коли люди говорили про інші можливості… Є країни, в яких є системи Patriot, і тому ми продовжуємо взаємодіяти з цими державами”, — наголосив Ллойд Остін.

Вашингтон і Київ продовжують переговори щодо двосторонньої угоди про гарантії безпеки і формалізують деталі.

“Незалежно від того, коли ця війна закінчиться, незалежно від того, як ця війна закінчиться, в України однаково буде довгий кордон із Росією, і в них однаково будуть законні потреби в безпеці”, — заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

У липні 2023 року країни “Великої сімки” ухвалили Декларацію про підтримку України. Документ передбачає, що всі держави G7 підпишуть із Києвом двосторонні угоди про безпеку. Ці домовленості мають діяти доти, доки Україна стане повноправним членом НАТО.

Читайте також: Шлях України в НАТО, робота над помилками і підготовка до саміту: візит Столтенберга до Києва розібрали експерти

Прямий ефір