Кримський міст у жовтні 2022 року підірвали твердим ракетним паливом, - РосЗМІ

За даними розслідування, вибух на Кримському мосту в жовтні 2022 року був здійснений за допомогою саморобного вибухового пристрою, еквівалентного 10 тоннам тротилу.
 |  Автор: Мальцева Ольга
Кримський міст у жовтні 2022 року підірвали твердим ракетним паливом, - РосЗМІ
Кримський міст / Getty images

Для підриву Керченського мосту в жовтні 2022 року було використано саморобний вибуховий пристрій потужністю, еквівалентною 10 тоннам тротилу. В його основі було тверде ракетне паливо, заховане в бобіни поліетиленової плівки. Про це повідомляє російське видання "Комерсант" з посиланням на матеріали слідства. 

Читайте також: В ОБСЄ назвали шлях до миру в Україні

За даними слідства на початку серпня 2022 року плівку на 22 палетах, що важила 22,7 тонни, було відправлено з Одеси до болгарського міста Русе. Звідти надійшла до грузинського Поті, а потім до Єревана. Поки плівка перебувала в єреванському терміналі "Трансальян", вантаж розмитнили, замінивши після цього на нього частину супровідних документів.

4 жовтня плівку на автомобілі DAF перевезли через грузино-російський кордон у пункті пропуску "Верхній Ларс", а за два дні доставили на оптову базу в Армавірі (Краснодарський край). Там палети завантажили в машину International ProStar із причепом під керуванням громадянина Росії Махіра Юсубова (він не знав про плани терористів), який за документами мав доставити плівку від ульяновського ТОВ ТЕК-34 на адресу зареєстрованого в Сімферополі ТОВ "Екстра". Настільки складні переміщення, йдеться в матеріалах справи, були необхідні для того, щоб послабити увагу до вантажу силовиків.

Згідно з висновками експертів, для детонації вибухової суміші використовували вибухову речовину іноземного виробництва на основі гексогену, найімовірніше, С-4 або РЕ-8.

Своєю чергою, детонатор, також прихований під плівкою, спрацював від сигналу GPS-навігатора "в момент проходження заздалегідь заданої точки маршруту". Це був 156-й кілометр ділянки автомобільної дороги загального користування федерального значення А-290 Новоросійськ-Керч.

Читайте також: Росія може готувати наступ на дві області України - ГУР

Унаслідок вибуху сталося обвалення двох прольотів моста, що з'єднують 235-ю і 236-ю опори, а також пошкоджено 17 вагонів-цистерн, які прямували у складі вантажного поїзда №3208 за маршрутом Тамань-Джанкой на 156-му кілометрі пікета №5 залізничної частини транспортного переходу через Керченську протоку.

Нагадаємо, з'явилися знімки Кримського мосту до та після вибуху. Окупанти заявили про відновлення руху через Кримський міст для легкових авто та автобусів, а згодом навіть поїздів.



Не пропусти інші цікаві статті, підпишись:
Ми в соціальних мережах
x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK