Компанії

Apple відзвітувала про падіння продажів iPhone та iPad

0

Ще задовго до публікації квартального звіту Apple аналітики обговорювали зниження попиту на iPhone в Китаї, і офіційна статистика показала, що прибуток від реалізації смартфонів цієї марки в цілому впав на 10%. Сукупний виторг Apple скоротився на 4%, але компанія підбадьорила інвесторів заявою про наміри витратити на викуп власних акцій $110 млрд.

Подібні масштаби викупу є найбільшими в історії Apple, як пояснює CNBC, а з урахуванням досягнення виручкою компанії вищого значення порівняно з очікуваннями ринку, все це забезпечило умови для зростання котирувань акцій Apple більш ніж на 6% після закриття торгів. Минулого року Apple витратила на викуп акцій $90 млрд, а $110 млрд ця сума досягне вперше цього року.

Сукупний виторг Apple скоротився на 4% рік до року до $90,75 млрд, але виявився вищим за очікувані $90,04 млрд. Реалізація iPhone принесла компанії на 10% менше, ніж роком раніше — $45,96 млрд, хоча очікування становили $46 млрд суті, Apple отримує від реалізації смартфонів трохи більш ніж половина своєї виручки, і цей вид продукції, як і раніше, дуже важливий для бізнесу компанії. Чистий прибуток Apple у минулому кварталі скоротився на 2% до $23,64 млрд порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Норма прибутку досягла 46,6%, у повній відповідності до очікувань ринку.

За словами генерального директора Тіма Кука (Tim Cook), перший квартал минулого року сформував високу базу для порівняння, оскільки тоді поставки iPhone зросли в грошовому вираженні на $5 млрд через відкладений попит, який був сформований восени 2022 року через санітарні локдауни. Китаї, які заважали підрядникам компанії випускати смартфони у потрібних кількостях. Якщо не враховувати цей фактор, то постачання iPhone минулого кварталу зросли б у річному порівнянні, як пояснив Тім Кук, і в компанії до підсумків періоду ставляться саме так. Безпосередньо виручка від реалізації iPhone у минулому кварталі мала залишитися на торішньому рівні, якби не горезвісний відкладений попит.

На напрямку комп’ютерів Mac виручка компанії зросла на 4% до $7,45 млрд, але до рівня 2022 вона все одно дотягнутися не змогла. Представлені у березні поточного року ноутбуки MacBook Air на основі процесорів сімейства M3 виступили головним локомотивом продажів у минулому кварталі.

У категорії «інших продуктів», яка охоплює годинник Watch і навушники AirPods, виручка компанії скоротилася на 10% рік до року до $7,9 млрд категорія товарів тільки починає свій ринковий шлях.

У сегменті планшетів виручка Apple скоротилася на 17% до $5,6 млрд, нових моделей iPad компанія не випускала з 2022 року. Як очікується, нові планшети Apple будуть представлені на заході 7 травня, і Тім Кук підтвердив, що у компанії «є більше плани, про які вона оголосить» не лише цього місяця, а й на червневій конференції для розробників WWDC 2024. У поточному кварталі Apple очікує зростання виручки від планшетів на двозначну кількість відсотків.

Минулого кварталу непогано виступив напрям послуг, оскільки Apple збільшила профільний виторг на 14,2% до $23,9 млрд. Відповідну суму формували підписки, ліцензійні угоди з пошуковими платформами та платіжні послуги. Кількість платних передплатників на послуги Apple перевищує 1 млрд людей. У поточному кварталі напрямок послуг має збільшувати виручку приблизно тими ж темпами, що й упродовж двох попередніх кварталів, як вважають у Apple.

Занепокоєння аналітиків зниженням попиту на продукцію Apple у Китаї компанія розвіяла досягненням у цьому регіоні виручки у розмірі $16,37 млрд проти очікуваних $15,25 млрд. Втім, у річному порівнянні виручка Apple у Китаї все ж таки знизилася на 8 %, але це відповідає загальному вектору. Тім Кук взагалі заявив, що дуже впевнений у китайському ринку, особливо якщо говорити про довгострокову перспективу, а не найближчі тижні. Фактично, за його словами, продаж iPhone в минулому кварталі в Китаї зріс.

Окрім обіцянки витратити на викуп власних акцій $110 млрд, компанія підняла розмір дивідендів із $0,24 до $0,25 на акцію. Квартальний прогноз на цей період компанія в чистому вигляді не опублікувала, але Тім Кук в інтерв’ю CNBC зізнався, що розраховує на зростання виручки на кілька відсотків у другому кварталі. За прогнозами сторонніх аналітиків, виручка Apple у поточному кварталі зросте з $81,8 до $83,23 млрд у річному порівнянні.

Comments

Comments are closed.