Головна Новини Суспільство події Чому світ проспав початок Третьої світової війни: про що говорять заяви Макрона
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому світ проспав початок Третьої світової війни: про що говорять заяви Макрона

Захід не може зрозуміти, що ніхто вже не воює за старими законами та звичаями сухопутної війни, коли деякі країни оголошували про те, що вступають у війну

3 травня 2024, 14:28 comments1267
Поділіться публікацією:

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що готовий розглянути введення французьких військ в Україну за двох умов: якщо росіяни прорвуть лінію фронту, а також, якщо наша країна сама попросить допомоги. У відповідь Росія сипле традиційними погрозами, а їй підспівують керівники деяких країн ЄС, які мають явно проросійські погляди – як той самий прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо. Тим часом, низка країн НАТО (Чехія, Естонія, Німеччина, Латвія, Литва, Польща та Великобританія) виступили з жорсткими звинуваченнями РФ, пригрозивши діями у відповідь за її агресивні дії проти країн-членів Альянсу. Про що говорить риторика і дії окремих членів НАТО на адресу РФ? Чи можуть бути більш серйозні кроки для приборкання країни-агресора? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому світ проспав початок Третьої світової війни: про що говорять заяви Макрона

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Третя світова війна вже йде

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", народний депутат Верховної Ради трьох скликань (з п'ятого по сьоме) колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко поділився такими думками:

"Нагадаю, що у свіжому інтерв'ю The Economist заступник керівника ГУР Міноборони України Вадим Скібіцький сказав, що час, необхідний Росії на захоплення балтійських держав, становить близько тижня, тоді як реакція НАТО становить десять днів. Організація колективної оборони в Альянсі відстала від реалій життя. Слід переосмислити багато чого. У тому числі зрозуміти, що ми не маємо загрози Третьої світової війни, а є ця сама Третя світова".

Експерт акцентує, що ніхто вже не воює за старими законами та звичаями сухопутної війни, коли деякі країни оголошували про те, що вступають у війну і таке інше. Росія, починаючи агресію проти України 2014-го, всім розповідала, що її немає, нагадує він. При цьому захоплювала Крим, а потім розпалювала гібридну війну на Донбасі. Потім у 2022-му почала, за кремлівськими термінами, знову ж таки, не офіційну війну, а "спеціальну військову операцію". Насправді з 2014 року у нас – війна, наголошує Андрій Сенченко. Причому, не лише у нас.

"Росія не перший рік веде війну проти Молдови, Грузії, навіть на території ЄС – проти окремих держав та утворення загалом. Просто немає прояву такого явного фронту, як в Україні – зі знаряддями, снарядами, ракетами, окопами. Тим не менш, РФ робить активні зусилля щодо руйнування суспільних засад, військової та енергетичної інфраструктури європейських держав. Різними методами. Цінами на газ, коли це можливо. Спробами знищення енергоструктури (як розкрилося нещодавно в Норвегії, яка у разі конфлікту з НАТО може однією з перших потрапити під російський удар), вибухами арсеналів у Чехії, отруєннями власників оборонного бізнесу в Болгарії, де росіяни також підривали арсенали", – розповідає експерт.

По суті, це все – прояв Третьої світової війни, яку веде проти демократичного табору конгломерат авторитарних режимів, упевнений він. Зараз у цю нову вісь зла вочевидь входять Росія, Іран, Північна Корея. Трохи осторонь намагається стояти Китай, ніби над сутичкою. Хоча він бере досить активну участь у війні проти демократій, підстобуюючи та підживлюючи вищезгадану вісь зла, зазначає Андрій Сенченко.

"Що стосується войовничих заяв Макрона, він, схоже, тверезіше за інших європейських лідерів оцінив ситуацію, – розмірковує експерт. – Можливо, тут справа ще й у тому, що збройні сили Франції перебувають у більш боєздатному стані, ніж деякі інші партнери Старої Європи. Тривале недофінансування як звичайних збройних сил, так і сил ядерного стримування призвело до того, що Росія дивиться на Європу як на неспроможного опонента у військовому розумінні. І якоюсь мірою вона має рацію. Резюмуючи: треба суттєво перекроювати не лише військові бюджети країн НАТО, але й усю систему організації, а також реагування на Третю світову війну, що триває в різних формах".

Заяви Макрона суттєво змінилися

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ нагадує, що президент України Володимир Зеленський вже зазначив – запрошення союзних військ на територію України є винятковим суверенним правом нашої країни. І воно не може обговорюватись без участі України.

"Як наслідок, заяви Макрона суттєво змінилися. Президент Франції назвав дві умови такої операції: запит України та прорив фронту. Наразі Україна потребує зброї та фінансової підтримки, а не спрямування союзних військ", – наголошує експерт.

На його думку, реакція РФ тут прогнозована, але Франція – це не Німеччина і рівень самостійності у прийнятті рішень у Парижі значно вище. Тобто там не реагуватимуть на погрози Москви, прогнозує Олексій Кущ.

"Для ЄС такі заяви – це інструмент стратегічної невизначеності щодо РФ, – зазначає він. – Щоб у Москві до кінця не були впевнені, чи піде Франція на такий крок чи ні (за запитом з боку України). Отже, це буде певним стримуючим елементом подальшої ескалації війни. Наприклад, дозволить не допустити наступу на Україну з півночі, з боку Білорусі або зупинить нову атаку на Київ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — які перспективи переговорів України та РФ: що відбудеться після саміту миру.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини