Головна Новини Суспільство події У кого з голів ОВА найбільше радників: хто приховав інформацію
commentss НОВИНИ Всі новини

У кого з голів ОВА найбільше радників: хто приховав інформацію

Закарпатська та Чернівецька обласні адміністрації не надали інформації на запити щодо радників взагалі

3 травня 2024, 16:28
Поділіться публікацією:

Попри те, що імена своїх радників та їх кількість голови ОДА (ОВА) воліють не афішувати активісти ГО "Антикорупційний штаб" зуміли їх порахувати й ідентифікувати. 

У кого з голів ОВА найбільше радників: хто приховав інформацію

Радник глави ОВА. Фото з відкритих джерел

Як зазначив голова правління ГО "Антикорупційний штаб", юрист Сергій Миткалик, радники відіграють роль так званих "сірих кардиналів" у державних органах, мають доступ до державних органів, але на них зазвичай не поширюється антикорупційне законодавство. Тобто вони навіть не зобов’язані подавати електронні декларації. Фактично впливова посада з мінімальною відповідальністю. Радники можуть не отримувати винагороди за свою діяльність. Тож виникає запитання: чому вони займаються цією діяльністю і що може стояти за такими призначеннями.

"Антикорупційний штаб" вирішив дізнатися, скільки радників має кожен з голів ОВА та на яких умовах – у штаті чи на громадських засадах вони працюють. 

Станом на лютий 2024 року маємо наступні дані. Закарпатська та Чернівецька обласні адміністрації не надали інформації на запити щодо радників взагалі. Одеська обласна військова адміністрація відмовила в наданні інформації, мотивуючи це персональними даними і воєнним станом. Взагалі не має радників голова Тернопільської ОВА. В Донецькій ОВА радник лише один – у штаті. 

Найбільше радників в очільників Миколаївської ОДА (27 радників, з яких 23 на громадських засадах і 4 – у штаті) та Львівської ОДА (23 радників, з яких 22 на громадських засадах і 1 у штаті).

Найбільше радників у штаті, тобто таких, яким платять зарплату, — 8 — у Сумській ОДА.

Двоє радників увільнені у зв’язку з мобілізацією: один у Житомирській ОДА та одна – у Хмельницькій (у Хмельницькій ОДА мобілізована жінка-радниця голови ОДА – Ольга Зархіна).

Лише чотири ОДА надали інформацію в машиночитному вигляді, як того вимагає закон: Львівська, Хмельницька, Чернігівська та Сумська. Інші надали скановані документи, які можна розпізнати лише в "ручному" форматі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — українців хочуть зобов'язати платити борги померлих родичів: про що говорить ініціатива.

У кого з голів ОВА найбільше радників: хто приховав інформацію - фото 2


У кого з голів ОВА найбільше радників: хто приховав інформацію - фото 3



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини