9 безпекових угод підписала Україна з країнами Заходу, ще 7 — готуються — деталі

Ілюстративне фото: pixabay.com

Україна готує ще сім двосторонніх угод із партнерами у сфері безпеки. Про це днями заявив президент України Володимир Зеленський. За його словами, з деякими країнами вже розробили попередній текст договорів, повідомляє FREEДОМ.

Нові угоди у сфері безпеки можуть з’явитися вже в травні-червні 2024 року. Одна з них — зі Сполученими Штатами Америки. З якими ще країнами Україна працює над документами, Володимир Зеленський не уточнив. Але, судячи з більш ранніх заяв, серед них можуть бути Японія, Португалія, Чехія, держави Північної Європи та одна з країн Балтії.

“За деякими вже є попередній текст угод. Кожна з них підтримає нас і цього року, і в наступні роки — архітектура безпеки на час до вступу в НАТО. Наповнюємо драфти угод сильнішими можливостями для України та для нашої спільної з партнерами безпеки. Зрозуміло, що особливий пріоритет — усе, що дасть більше захисту від російського терору”, — сказав президент України.

Озброєння, фінанси, політична підтримка та спільне виробництво зброї — Київ фіналізує двосторонню безпекову угоду з Вашингтоном.

“Незалежно від того, коли ця війна закінчиться, незалежно від того, як ця війна закінчиться, Україна все одно матиме довгий кордон із Росією, і вони все одно матимуть законні потреби у сфері безпеки. Сполучені Штати будуть продовжувати їх підтримувати. Зараз [Україна] уточнює свої потреби, як ці потреби мають виглядати”, — зазначив у коментарі виданню “Голос Америки” координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

У 2023 році Володимир Зеленський заявив, що Київ чекає від США гарантій безпеки за ізраїльською моделлю. Уклавши таку угоду, Україні більше не доведеться щоразу просити Вашингтон про військову допомогу. Союзники надаватимуть її як під час повномасштабного російського вторгнення, так і в разі нової агресії.

“Якщо брати як модель таку угоду, яка була укладена свого часу між США та Ізраїлем, то йдеться про максимальний обсяг надання гарантій безпеки. Насамперед тут ідеться про надання відповідного обсягу і відповідної якості військово-технічної допомоги, при чому на постійній основі”, — пояснив голова комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

Угода про безпекову співпрацю України та Сполучених Штатів, як очікується, сприятиме інтеграції України до Північноатлантичного альянсу. Але скільки часу мине до повноправного членства — питання відкрите.

“Саме стаття п’ята Північноатлантичного договору, саме членство України в цій організації, в цьому оборонному альянсі є найкращою гарантією безпеки України. Наскільки я розумію, сьогодні йдеться про те, щоб укласти двосторонню міжнародну угоду зі США на період до того моменту, коли Україна стане повноправним членом НАТО”, — висловив думку Олександр Мережко.

Загалом Україна вже уклала угоди у сфері безпеки з дев’ятьма країнами. Першу — в середині січня 2024 року з Великою Британією, місяцем пізніше — з Німеччиною і Францією. Потім були Канада, Італія, Данія, Фінляндія, Нідерланди та Латвія. Як заявили в Офісі президента України, Київ прагне укласти безпекові угоди з більшістю, якщо не з усіма країнами Євросоюзу. На певному етапі такий документ буде укладено і з ЄС безпосередньо.

Читайте також: Україна та США фіналізують безпекову угоду — розбір експерта

Нагадаємо, під час вечірнього звернення 1 травня президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна готує ще сім нових безпекових документів для держави — двосторонніх безпекових угод.

Прямий ефір