З нестачею робочих рук в Україні вже стикається 38% бізнесу

Серед причин названо мобілізацію та міграцію.
З нестачею робочих рук в Україні вже стикається 38% бізнесу
Annie Spratt / unsplash.com

Нестача робочої сили обмежує діяльність вітчизняних підприємств. Якщо у І кварталі 2022 року лише 26% з них звернули на це увагу, то вже у I кварталі 2024 року частка таких компаній збільшилась до 38%.

Про це свідчать дані Інфляційного звіту НБУ.

У Нацбанку зазначають, що серед головних причин такої ситуації: звільнення працівників через мобілізацію (44%) та міграцію (24%). Тому у 2023 році нестачу робочих рук відмітили галузі, де переважали чоловіки – будівництво, транспорт, добувна промисловість.

Крім того, значну роль (близько 40% від скорочення робочої сили у 2023 році порівняно з 2021 роком) мали демографічні втрати та окупація, збільшення частки економічно неактивного населення (ВПО, пенсіонери), а також брак навичок, які потрібні на ринку праці.

Читайте також:

Крім кадрових проблем підприємства відзначали й інші труднощі у роботі у результаті війни: складний психологічний стан працівників, зупинка роботи на час повітряних тривог, перебої з енергопостачанням тощо.

У звіті йдеться, що скорочення робочої сили було широкомасштабним у всіх регіонах в Україні, але більш відчутно – у регіонах з активними бойовими діями.

Як зазначають у НБУ, для подолання проблем з нестачею персоналу бізнес готовий підвищувати зарплати співробітникам, а також залучати групи населення, які раніше були менше представлені на ринку праці: жінок та осіб, які працюють дистанційно. У той же час, залучення ветеранів та осіб з інвалідністю, набутою до війни, поки що незначне.

Раніше ми писали про те, що в Україні пропозиція робочої сили залишається обмеженою, у тому числі через подальшу міграцію.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK