Вкрадений трон: чому Путін — нелегітимний

7 травня Путін знову сяде на кремлівському троні. І якщо досидить до кінця чергової шестирічки, стане диктатором-рекордсменом. Тоді він перевершить іншого тирана — Йосипа Сталіна. У Путіна вже є інші “досягнення”. Цього разу “коронуватимуть” незаконно обраного президента, до того ж міжнародного злочинця.

Що це означає і які наслідки очікують Росію, — у “Спеціальному репортажі” на телеканалі FREEДОМ.

Авторка — Ксенія Барвіненко.

“Оголеність” Путіна бачать усі

Пам’ятаєте казку про короля, якому пройдисвіти пошили чарівне вбрання? Нібито невидиме лише для дурнів. Король і придворні теж не розгледіли нове вбрання, проте боялися в цьому зізнатися, щоб не уславитися дурнями. І ось король ходить голяка, а всі мовчать і “захоплюються” його чудовим “костюмом”.

Хіба міг знати Ганс Християн Андерсен, що його казка стане бувальщиною через 200 років. Через чотири дні в Кремлі даватиме присягу такий самий голий король.

“Путін більше не є легітимним президентом Російської Федерації. Його так звані вибори були не тільки далекі від вільних і справедливих, вони були проведені з порушенням Конституції Росії та з явним порушенням міжнародного права”, — вважає голова литовської делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Емануеліс Зінгеріс.

Це рішення Парламентська асамблея Ради Європи винесла після путінських виборів. Одноголосно. Причина такого вердикту — фальсифікації, і не тільки з голосами, а й законом.

Результат голосування ПАРЄ за резолюцію про нелегітимність Путіна як президента

“Путін поміняв Конституцію і зробив для себе можливим балотуватися. Ці зміни до Конституції нелегітимні, і, відповідно, він більше не має права балотуватися. Це не тільки політичне рішення, це не просто Рада Європи зібралася і вирішила, що Путін нам не подобається, тому він нелегітимний. Це рішення, яке базується на юридичній експертизі російської Конституції, ще раз була проаналізована російська Конституція і процедура її зміни”, — розповів народний депутат України Олексій Гончаренко.

І йдеться не лише про те, що Путін відверто познущався з основного російського закону, щоб закріпити за собою владу. Але й про фальсифікації під час референдуму 2020 року, на якому й легалізували ті самі зміни до Конституції — під вічне царювання.

Людей буквально зганяли на виборчі дільниці та змушували “правильно” волеиз’являтися. А там, де не знайшли необхідну кількість бюджетників, просто пачками вкидали бюлетені. І все — щоб диктатор міг удати, що це не він вхопився за трон, а народ просить його залишитися.

Зачитуючи текст із суфлера, кремлівський тиран у масці покірного слуги народу переконує: йому не важливі цифри і відсотки, головне — рішення співгромадян.

“Для мене це важливіше, ніж формальна перемога на виборах. Це підтримка політичного та економічного курсу нашої країни, наших загальних результатів, які, звичайно, мають бути більшими, але вже сьогодні роблять Росію ще сильнішою і незалежнішою. Ви довели, що з повагою ставитеся до свого громадянського обов’язку, цінуєте свободу вибору і свій голос, а кожен ваш голос, повторю, мав величезне значення”, — заявив Путін.

Підтримка курсу… Загальні результати… Свобода вибору… Тільки все це — брехня. Єдиний курс, який Путін пропонує росіянам — у могилу, через фронт в Україні. А загальні результати — це майже півмільйона загиблих і покалічених за путінські амбіції. Ну, а про свободу вибору в Росії навіть говорити не доводиться. Ні про свободу, ні про вибір.

“Це навіть не можна назвати виборами. Спеціальна виборча операція. Путіну на нас наплювати. Він собі малює кількість голосів, скільки хоче, тому що вся його влада тримається на багнетах. У нього є армія, силовики, ФСБ, поліція, Слідчий комітет, прокуратура — 1,2 мільйона осіб”, — каже російський опозиційний політик Дмитро Гудков.

Пік фальсифікацій уже досягнуто?

Путінські вибори 2024 року — можна по-справжньому вважати вінцем усього “асорті фальсифікацій”.

Опозиціонери, антивоєнні активісти — зачищені. Інструментів — безліч: вигнання, кримінальні справи, тюремні ув’язнення, фізична ліквідація. Кремль злякався відправляти на вибори навіть зручного для себе формального конкурента.

“Борис Надєждін рівно таким і був. І в них був план висунути антивоєнного кандидата, щоб той набрав 1%. Просто вся опозиція сказала: “О’кей, ми будемо заносити голоси саме цьому кандидату”. Ну і ви бачили, як він зібрав понад 200 тисяч підписів за один тиждень. І Кремль зрозумів, що 1% перетвориться щонайменше на 20%. І їм доведеться все перемальовувати. Вони не захотіли ризикувати”, — вважає Гудков.

Борис Надєждін (у центрі)

Незалежних спостерігачів просто не допускали на виборчі дільниці. Наприклад, Григорія Мельконьянца — правозахисника, юриста, який понад 20 років спостерігав за виборами в Росії, — запроторили за ґрати, тільки-но Путін задумався про п’ятий термін.

Григорій Мельконьянц

“Я завжди, коли зі спостерігачами працюю, їх навчаю того, що вибори — це рух не людей, це рух документів. Спостерігачі повинні стежити за документами, та й члени комісії теж. А часто зараз спостерігачів відсувають від документів, їм не дають підійти, подивитися, що ж там відбувається. Спостерігаючи зі стільчика людина не може зробити висновок потім, що вибори відбулися чесно, тому що якщо комісія проведе підрахунок, вона не підпустить спостерігача до столу, оголосить якісь цифри, які сама захоче, напише в протоколі, що захоче”, — пояснює електоральний аналітик Іван Шукшин.

Точніше, не що захоче комісія, а що захочуть у Кремлі. Цього разу там забажали одностайності та рекордів. Щоб і відсотків було більше, і прихильників, щоб десятками мільйонів рахувати.

Тільки от влада забула, що сучасний підрахунок голосів — це не циферки в папочках, а статистика, яка доводить, що якщо й були рекорди під час виборів, то лише щодо фальсифікацій.

Незалежні аналітики, які стежать за виборами, підрахували і встановили, що Центрвиборчком домалював Путіну від 20 до 30 мільйонів голосів. Реально ж підтримали не 76 мільйонів росіян, а 46 мільйонів. Виявити вкидання вдалося методом Кислінга-Шпилькіна.

“Якщо зовсім коротко, метод дає змогу знаходити вкидання. Річ у тім, що вкидання змінюють як явку, так і співвідношення цифр між кандидатами. І якщо у вас у країні дуже багато виборчих дільниць, то це відхилення фіксується статистично алгоритмами, які, власне, і застосовуються давно і не тільки в Росії”, — пояснив Шукшин.

Простіше кажучи, якби за Путіна дійсно проголосували 87% росіян, то цей показник не змінювався б від кількості тих, хто проголосував. Будь-то 100 осіб, мільйон або 100 мільйонів — процентне співвідношення залишалося б незмінним. А те, як у РФ цей метод намагаються дискредитувати, ще раз доводить, наскільки він ефективний, щоб виявляти махінації.

“У них є відеозаписи. Вони були на десятках тисяч дільниць. Близько 43 тисяч дільниць містили камери. На них записано масовий злочин”, — зазначив Шукшин.

Реакція Заходу

Коли факти масштабних фальсифікацій стали відомі, нелегітимним Путіна оголосили і в Європарламенті. І настійно попросили держави не визнавати результати російських виборів, запровадити санкції проти тих, хто допомагав проводити незаконне голосування на тимчасово окупованих українських територіях, та обмежити зв’язки з керівництвом Кремля.

“Так звані вибори в Росії проходили нечесно і невільно. Основою цих виборів були репресії та залякування. Вони проводилися на окупованій території України, порушуючи її суверенітет”, — заявив Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

А деякі держави, серед яких Німеччина, зовсім перестали називати Путіна “президентом”.

“На нашу думку, це не демократичні вибори. Реальних суперників не допускали. Крім того, панувала атмосфера залякування та арештів. У Росії немає свободи слова. У Росії зараз диктатура, і нею владно керує Володимир Путін”, — сказала представниця уряду ФРН Крістіане Хофман.

Ізолювання токсичного путінського режиму від цивілізованого світу — так можна тлумачити рішення ПАРЄ та Європарламенту. Це ще раз доводить: серед цивілізованих держав Росії немає місця.

“Багато країн, особливо Західного світу, можуть обмежити співпрацю з Російською Федерацією, якщо вона у них ще є. Фактично це може мати наслідки більш серйозної дипломатичної ізоляції Росії на міжнародній арені. І фактично Путін ще більше може бути невиїзним, ніж це відбувається зараз. Фактично західний світ уже робить ставку на інших персоналій, які можуть очолити Російську Федерацію”, — вважає кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Станіслав Желіховський.

У прагненні створити ілюзію всенародної підтримки путінського режиму Кремль може намалювати будь-який результат виборів. Може вигнати на вулиці тисячі “z-патріотів” із закликами продовжувати війну. Може “штампувати” нові кримінальні справи проти незгодних із путінською владою. Але все це — фіговий листок, яким Путін намагається прикрити свій рейтинг, що згасає, і деградацію власного авторитету у світі. І попри чергову інавгурацію Путін більше не президент. А звичайний злодій, який вкрав у багатомільйонної держави права, свободи, життя і майбутнє.

Читайте також: Спеціальний трибунал для Путіна та його спільників: можливість притягнення до відповідальності за агресивну війну обговорили експерти

Прямий ефір