Які країни можуть давати гарантії безпеки — пояснення експерта

Тарас Загородній. Фото: hvylya.net

Гарантії безпеки може дати тільки ядерна держава. Про це сьогодні, 3 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній.

Він зауважив, коли Фінляндія і Швеція вступали до НАТО, на період, поки вони вступають до Альянсу, ядерні держави Велика Британія і США гарантували їм безпеку.

“Тобто, насамперед ідеться про так звану ядерну парасольку. Це гарантії того, що не буде застосовуватися ядерна зброя по території цих країн, і обіцяється там якась допомога”, — пояснив Загородній.

За його словами, найбільшу гарантію безпеки країнам дає вступ до НАТО, але і там є свої нюанси.

“Ми часто говоримо про НАТО як про якусь міфологічну організацію, яка нібито всіх врятує. Але в статуті НАТО є формулювання, згідно з яким кожна країна сама визначає, як братиме участь у відбитті агресії. Тобто, якщо теоретично якась країна не захоче брати активну участь, вона може вислати два шоломи та велику стурбованість, і це вважатиметься виконанням п’ятої статті статуту НАТО. І друге питання: у п’ятій статті статуту НАТО не йдеться про відновлення територіальної цілісності держави, на яку напали, йдеться про безпеку”, — звернув увагу експерт.

Читайте також: Угода про безпеку зі США буде знаковою — українські дипломати мріяли про це з 1990-х, — Фесенко

Нагадаємо, Київ і Вашингтон фіналізують двосторонню безпекову угоду. Про це заявив президент України Володимир Зеленський.

Прямий ефір