США оголосили про нові антиросійські санкції: які компанії потрапили під удар (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: gettyimages.com

Міністерство фінансів США оголосило про нові санкції. До нового списку внесли близько 300 фізичних і юридичних осіб. Серед них: російська авіакомпанія, постачальники верстатів, фірми, що беруть участь у закупівлях деталей для російських безпілотників, і підприємства гірничо-видобувного сектора. За сприяння Москві в обході санкцій під обмеження потрапили компанії з Китаю, Туреччини, Об’єднаних Арабських Еміратів, Бельгії, Словаччини та Азербайджану, інформує FREEДОМ.

Міністерство фінансів США запровадило санкції щодо судноплавних компаній, які перевозили з Китаю до Росії обладнання для проєктів компанії “Новатек” із видобутку скрапленого газу.

Зокрема, до списку занесено компанію з Сінгапуру і судна, що їй належать. Вони були побудовані у 2016 році спеціально під поставку Північним морським шляхом модульних конструкцій китайського виробництва для проєктів “Новатек”.

Під дію санкцій потрапила і судноплавна компанія з Гонконгу. Як роз’яснили в Казначействі США, вона здійснювала перевезення, пов’язані з будівництвом інфраструктури в арктичній зоні Росії. Зокрема для проєкту з видобутку природного газу “Арктик СПГ-2”.

“Президент підписав указ, який дає Казначейству право накласти санкції на іноземні банки в Китаї або інші компанії, які сприяють постачанню військових товарів до Росії. Це важливе повноваження. І ми будемо готові використовувати його в разі потреби”, наголосила міністерка фінансів США Джанет Єллен.

Штати запровадили санкції щодо більш ніж десятка компаній у Китаї та Гонконзі за підтримку Росії у війні проти України.

Це рішення Вашингтон ухвалив після численних попереджень Пекіна про необхідність припинити постачання в Росію товарів подвійного призначення. Так, обмеження торкнулися китайських компаній, відповідальних за розробку і постачання у федерацію аерокосмічного, виробничого і технологічного обладнання подвійного призначення.

“Ці санкції спрямовані на виробників і експортерів товарів, що мають вирішальне значення для російської оборонно-промислової бази”, з пресрелізу на сайті Мінфіну США.

Під санкціями США тепер і компанії з Азербайджану, Бельгії, Словаччини, Туреччини та Об’єднаних Арабських Еміратів. Ці фірми допомагали Москві обходити обмеження.

Так, за інформацією агентства Reuters, йдеться про компанії в Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ), які беруть участь в експорті комп’ютерних мікросхем, електроніки, обладнання та інших підсанкційних товарів до Росії.

“В Абу-Дабі існує чіткий і надійний процес боротьби з організаціями, що потрапили під санкції. Ми продовжуємо тісний діалог із нашими міжнародними партнерами, включно зі США та ЄС, щодо триваючого конфлікту в Україні та його наслідків для світової економіки”, йдеться в публікації агентства Reuters із посиланням на офіційного представника ОАЕ.

Попри запевнення влади Об’єднаних Арабських Еміратів, США вжили заходів щодо осіб і компаній, які постачають підсанкційні товари для підтримки російського військово-промислового комплексу.

За інформацією Reuters, імовірно, найближчим часом ще більше фірм з Об’єднаних Арабських Еміратів опиняться під обмеженнями.

Читайте також: США ухвалили оборонний бюджет, націлений на протидію агресорам — деталі (ВІДЕО)

Прямий ефір