RU
 

Можна бити по РФ. Кемерон налякав КремльСюжет

Текст: ,  3 травня 2024, 20:00
0
4945
Можна бити по РФ. Кемерон налякав Кремль
Фото: Getty Images
Кэмерон в Украине не только сажал деревья, а и пугал россиян

Лондон не заперечує проти використання Україною британської зброї для ударів по Росії.

 
Міністр закордонних справ Великобританії Девід Кемерон встиг не лише побувати у Києві та посадити дерево у Львові, але й пообіцяв 3,74 млрд доларів щорічної військової допомоги Україні “стільки, скільки потрібно". Набагато резонанснішою стала інша його заява - Лондон не заперечує проти використання британської зброї для ударів по Росії.
 
Україні вирішувати
 
Кемерон заявив, що Україна має право використовувати зброю, надану Лондоном, для завдання ударів по цілях на території Росії, і що Київ повинен сам вирішувати, чи робити це.
 
“Україна має таке право. Росія б'є по території України, і цілком зрозуміло, що Україна відчуває необхідність забезпечити свій захист. Але ця війна — це виклик для всього нашого покоління, і Україна не повинна вести її сама", — цитує Кемерона прес-служба британського уряду.
 
Це перше публічне визнання права України використовувати британську зброю для ударів вглиб Росії з боку високопосадовця Сполученого Королівства.
 
Реакція РФ
 
Прес-секретар російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков назвав небезпечними заяви Кемерона.
 
Традиційно Пєсков звинуватив Захід у “прямій ескалації напруженості навколо українського конфлікту (так Росія називає війну, яку розв'язала проти України)” та “попередив” про “загрозу для європейської безпеки”.
 
"Тут ось таку небезпечну тенденцію нагнітання напруженості в офіційних заявах ми фіксуємо", - зазначив він.
 
А представниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що країна-агресор попереджає США, Британію та Євросоюз, що будь-які "агресивні дії проти Криму" "отримають удар відплати".
 
"Я хотіла б знову попередити Вашингтон, Лондон, Брюссель, що будь-які агресивні дії проти Криму не тільки приречені на провал, а й отримають удар відшкодування, який буде нищівним", - сказала Захарова під час брифінгу.
 
Удари будуть
 
Напередодні постпред України в ООН Сергій Кислиця натякнув на знищення Кримського мосту 2024 року.
 
Дипломат опублікував фото, на якому перераховані основні типи мостів, зокрема: Арочні, Консольні, Вантові, Підвісні, Пов'язані арочні та Керченські.
 
При цьому Керченські мости, на відміну від інших, не схематично зображені — під ними порожньо.
 
Командувач Військово-морських сил України віце-адмірал Олексій Неіжпапа переконаний, що Кримський міст буде знищено до кінця 2024 року. Також, за його словами, ЗСУ знають, як його знищити. “Я думаю, недовго чекати лишилося. Принаймні цього року точно”, — сказав він про знищення незаконної споруди росіян.
 
Не просто так сказав
 
"Поза всяким сумнівом, заява Кемерона, підкреслю — не просто міністра закордонних справ Великобританії, а й колишнього прем'єра, людину дуже відомої і шанованої в західному світі, надзвичайно важлива. Ця заява, крім усього іншого, продемонструвала, що є певні розбіжності та внутрішня дискусія серед наших західних союзників", - упевнений український політолог Володимир Фесенко.
 
Експерт нагадав у контексті слів Кемерона заяву президента Франції Еммануеля Макрона про запровадження західних військ в Україну.
 
"Тому я думаю, що це дуже важлива заява, яка свідчить про те, що позиція Байдена не є універсальною і не відображає позицію всіх наших міжнародних партнерів. До речі, коли виникла затримка з американською допомогою, саме європейці – Німеччина, Нідерланди та та сама Великобританія частково закрили цю дірку, надавши додаткові пакети допомоги. Тобто, Європа, особливо за останні півроку в деяких питаннях діяла більш рішуче, ніж Вашингтон, і позиція озвучена паном Кемероном — чергове підтвердження цього», — робить висновок Фесенко.
 
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: Украина-РоссияВеликобританияДэвид Кэмерон
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі