Оригінальні великодні традиції акторок «Жіночого Кварталу»

Оригінальні великодні традиції акторок «Жіночого Кварталу» (GlavPost)

Оригінальними традиціями святкування Великодня акторки «Жіночого Кварталу» поділилися на зйомках нових випусків «Єдиного Кварталу», які глядачі зможуть побачити 5, 12 та 26 травня на каналі «1+1 Україна».  Виявляється, на Тернопільщині у Тані Песик у великодній понеділок прийнято обливатися водою, а на Закарпатті у Насті Євтушенко в цей день чоловіки ще й кроплять жінок… парфумами. В родині Саші Машлятіної перед святковим обідом влаштовують батл крашанками, в сім’ї Аліни Блажкевич – пасхальну лотерею, а Віра Кекелія для своїх дітей організовує солодкий квест...

 

Віра Кекелія: У нас в сім’ї є така пасхальна традиція: увечері перед Великоднем ми ховаємо по всьому дому солодощі – ніби це подарунки від Пасхального кролика. І коли діти зранку прокидаються, першим ділом беруть спеціальний кошичок і збирають у нього всі солодощі, які знаходять. І потім всі свята це все їдять.

 

Таня Песик: У нас на Тернопільщині є така великодня традиція, як обливаний понеділок. На другий день свят всі люди обливають один одного водою. Можуть зранку прийти рідні чи друзі і облити тебе прямо в ліжку, коли ти спиш, - просто з відра на тебе виливають воду. На вулиці хлопці обливають перехожих з пляшок. Це дуже весело і кайфово, особливо коли в цей день тепло на вулиці.  А ще у нас є така традиція, що в дні великодніх свят можна прийти до церкви і самому подзвонити в церковні дзвони. Кажуть, що дівчатам треба на Пасху тричі вдарити в дзвони – на косу, щоб було гарне волосся. А ще у мене вже є особиста традиція: другий рік підряд я буду сама пекти паски.

 

Саша Машлятіна: У нас в родині є цікава святкова пасхальна розвага. Перед тим, як сісти за святковий стіл, ми влаштовуємо батл  – чия крашанка міцніша. Переможець зазвичай нічого не отримує,  але бути переможцем завжди приємно.

 

Лєра Товтолєс: Ми на Паску завжди готуємо… окрошку. Я дуже полюбляю цю весняно-літню страву. І коли ми всією родиною збираємося, то беремо величезну каструлю – нарізаємо туди всі інгредієнти для окрошки і готуємо таку велику страву на всіх. Я просто не уявляю собі Пасху без цього. У нас в Сумах великодній стіл ніколи не обходився без окрошки, в Дніпрі ми її готували і зараз в Києві я продовжую цю традицію.

 

Анастасія Євтушенко: У нас на Закарпатті є і поливаний понеділок, і поливаний вівторок. У понеділок хлопці обливають водою дівчат. При чому це не залежить від погоди, навіть коли холодно, то обливають відрами з голови до ніг. А у вівторок – вже дівчата можуть відімстити і обливають хлопців. А ще в понеділок старші чоловіки кроплять жінок парфумами. Коли чоловіки приходять в гості, то завжди беруть з собою такі великі флакони з парфумами і кроплять ними всіх знайомих жінок. Але не шкодують парфумів – кроплять так, що потім ти пахнеш ще три доби. Пам’ятаю, в дитинстві я ходила з татом на «П’яний» базар, є у нас такий в Ужгороді, за тими великими пляшечками з парфумами.

 

Аліна Блажкевич: Коли ми родиною збираємося за великоднім столом, то завжди граємо в пасхальну лотерею. Кожен має принести з собою одне великоднє яйце – це може бути шоколадне, сувенірне, або якось цікаво розписане. Але все ж ми надаємо перевагу таким, які можна потім зберегти. І рандомно обмінюємося тими яйцями. Тому кожен може отримати такий пасхальний подаруночок.

 

Марта Адамчук: У нас на Буковині є така традиція: наступного дня після Великодня близькі люди ходять один до одного в гості і кроплять водичкою: так, як це робить священник в церкві - ніби святять один одного. І в дитинстві я кожного ранку на Пасху не вставала з ліжка, поки тато не прийде і не покропить мене водою.

Еліна Мбані: Де б я не була, на Великдень я завжди приїжджаю додому і ми разом з мамою печемо паски. І найголовніша особливість в тому, що мама щороку сама придумує новий рецепт. І завжди ця паска виходить настільки смачна, що всі потім просять у мами рецепт. Але вона все робить інтуїтивно, добавляє інгредієнти на око, тому і рецептом не може поділитися.

 

Щоб ваш Великодній вечір був світлим та радісним, проведіть його разом з «Єдиним Кварталом». Не пропустіть новий випуск 5 травня о 19:00 на “1+1 Україна”.

РЕКЛАМА