У Дніпропетровській області досі працюють 526 церков Московського патріархату

У Дніпропетровській області досі функціонують 526 церков, які підпорядковуються Московському патріархату.

Про це повідомляє Відкритий з посиланням на Опендатабот.

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні діяли 8 782 церков Московського патріархату. З них лише 685 перейшли до Православної Церкви України.

З грудня 2023 року по квітень 2024 року 96 церков приєдналися до Православної церкви України, порівняно з 386 церквами, які долучилися за весь 2023 рік.

Натомість 8 097 церков в Україні досі пов’язані з країною-агресоркою. Найбільше таких релігійних установ розташовано на Донеччині — 683 громади. На другому місці за кількістю – Дніпропетровська та Вінницька області, кожна з яких має по 526 церковних спільнот.

Більше лише на Донбасі: у Дніпропетровській області досі працюють 526 церков Московського патріархату

 

 

У Київській області змінили своє релігійне спрямування найбільше установ — 164, а також у Хмельницькій та Вінницькій областях — 155 та 75 відповідно.

На території Дніпропетровщини лише одна церква перейшла під протекторат Київського патріархату у 2024 році. Проте протягом усього 2023 року віряни жодного з храмів на цій території не погодилися здійснити перехід до Православної церкви України.

Більше лише на Донбасі: у Дніпропетровській області досі працюють 526 церков Московського патріархату

Напередодні повномасштабного вторгнення рф в Україні набули чинності зміни до закону «Про свободу совісті та релігійні організації». Згідно з новими правилами, церкви та релігійні установи мали змінити свою назву в Єдиному державному реєстрі так, аби було зрозуміло, що організація належить до Московського патріархату. У протилежному разі такі зміни запроваджуються примусово — й організація отримує примітку в ЄДР до своєї офіційної назви про те, що не вказала приналежність до російської православної церкви московського патріархату.

Нагадаємо, голова держави Володимир Зеленський призупинив громадянство 13 священників УПЦ МП. Серед них – митрополит Дніпропетровської єпархії.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , ,