Росія здійснює кібератаки на Чехію та Німеччину — заява НАТО

Прапори країн НАТО. Фото: nato.int

НАТО висловив солідарність з Німеччиною після зловмисної кіберкампанії проти політичної партії, в цьому випадку проти Соціал-демократичної партії Німеччини, і з Чехією після зловмисної кіберактивності проти її інституцій. Про це сьогодні, 3 травня, повідомили у Північноатлантичному альянсі, інформує FREEДОМ.

У Міністерстві закордонних справ Чехії повідомили, що відомства та установи Чехії зазнають російських кібератак ще з минулого року. При цьому в Празі вважають, що група хакерів, які атакують державу, пов’язана із російською військовою розвідкою. МЗС Чехії опублікувало свою заяву слідом за Німеччиною, яка сьогодні теж повідомила про серію кібератак, які приписуються російському ГРУ. У Німеччині метою хакерів стали логістичний, оборонний, аерокосмічний та ІТ-сектори країни.

“Члени Альянсу визнають, що Німеччина та Чехія поклали відповідальність за зловмисну кібердіяльність у своїх країнах дійовій особі APT28, яка створює загрози за спонсорства Російської Федерації, зокрема, Головного управління розвідки російського Генерального штабу (ГРУ). Союзники також відзначають із занепокоєнням, що та ж сама дійова особа, яка створює загрози, націлювалась і на інші урядові установи, операторів критичної інфраструктури та інші установи в Альянсі, зокрема в Литві, Польщі, Словаччині та Швеції”, — йдеться у спільній заяві країн НАТО.

У Північноатлантичному альянсі засудили зловмисну кібердіяльність з намірами підірвати демократичні інституції, національну безпеку і вільне суспільство. 

Також НАТО закликав усі держави, включно з Росією, до поваги своїх міжнародних обов’язків і зобов’язань дотримуватись міжнародного права і діяти в кіберпросторі в рамках поведінки відповідальної держави, як було підтверджено усіма членами ООН.

Читайте також: Російська агентура в західних країнах: чого домагається Кремль і як цьому протистояти

Нагадаємо, у НАТО незадоволені ворожими діями Росії на території країн Альянсу й обіцяють на це відповісти. Члени Північноатлантичного блоку висловили “глибоку стурбованість” гібридними діями Росії, які становлять загрозу безпеці Альянсу.

Прямий ефір