Вибори до Європарламенту: хто там перемагає та що може змінитись для України

Вибори до Європарламенту: хто там перемагає та що може змінитись для України (GlavPost)

У Європі ростуть рейтинги правих політсил. Опитування свідчать: їхнє представництво у наступному скликанні Євро-парламенту може наблизитися до рекордного. Як правило, це євроскептики, налаштовані відновлювати взаємини з Росією.Що ж можуть змінити для Брюсселя, Києва та Москви - червневі європейські вибори? Чим загрожує Європарламенту імовірне збільшення числа голосів із правим ухилом - йдеться у сюжеті кореспондентки "Радіо Свобода" в ЄС Зоряни Степаненко.Що говорять про Україну праві політики у ЄвропіЄвропейським виборам передує бурхливе політичне життя, що вирує зараз у всіх країнах Євросоюзу. Прихильність виборців прагнуть завоювати політики найрізноманітніших ідеологічних напрямів. Єврооптимісти критикують євроскептиків, які стрімко набирають популярність.У нинішньому Європарламенті у правих - 128 місць із 705. У наступному скликанні, згідно з опитуваннями, вони можуть покращити результат і отримати майже чверть від усіх мандатів. Половина з них може дістатися ультраправій “Ідентичності та демократії”, чий рейтинг зростає. Ця політична сила об'єднує національні партії Німеччини, Італії, Франції, відомі проросійськими наративами. "Нарешті покінчіть із цим фарсом і забезпечте мир та процвітання в Європі", - заявляв Гунар Бек, євродепутат від Німеччини, політгрупа “Ідентичність і демократія”Депутатів цієї групи часом асоціюють не лише з голосом, а й “руками” Кремля, які рідко тиснуть на зелені кнопки під час голосувань за резолюції із засудженням дій Кремля.Втім, є інше “крило” правих у Європарламенті, яке здебільшого підтримує Україну. "Перемога Путіна стала б катастрофічною перемогою для провідних диктатур світу. Ми повинні зробити все можливе, щоб запобігти цьому", - заявляв Йохан Ван Овертвелдт, євродепутат від Бельгії, “Європейські консерватори та реформісти”.


РЕКЛАМА

Яка ситуація у Європарламенті - думки експертівУ консерваторів і реформістів, серед яких, наприклад, колишній прем'єр Польщі та чинний Італії, - багато спільного з радикальними правими. Обидві сили виступають за посилення національної ролі країн ЄС та жорсткішу міграційну політику. Але цього, як і раніше, недостатньо, вважають аналітики, щоб згуртуватися у міцний союз."У Європарламенті немає єдиного правого блоку. Це буде кілька груп, і вони залишаться розрізненими ще довгий час, тому що не можуть домовитися з ключових питань, таких як Китай та особливо Росія на даний момент. А також – з питань, наприклад, жорсткої економії проти бюджетного дефіциту", - пояснює Роланд Фроденштайн, засновник Brussels Freedom HubПопсувати результат ультраправим на європейських виборах можуть скандали. У черговий - нещодавно втрапила "Альтернатива для Німеччини", яку вважають екстремістською. Помічника євродепутата, який очолює партійний список на виборах, заарештували за звинуваченням у шпигунстві на користь Китаю. Але навіть якщо голосування у червні підтвердить нинішні рейтинги, аналітики не передбачають глобальних зсувів у Європарламенті."Вони мають платформу, де можуть повторювати тези російської пропаганди. Це частина демократії – треба це прийняти. Але це не означає, що ці політсили впливатимуть на формування європейської політики щодо Росії та України у майбутньому. Я передбачив би великий ступінь “наступності” після виборів: Європарламент залишиться одним із органів ЄС, який підтримує посилення антиросійських санкцій і збільшення військової та фінансової допомоги Україні", - каже Джейкоб Кіркегаард, експерт брюссельського відділення німецького фонду Маршалла. Як Європарламент впливає на ситуацію у ЄСЄвропарламент лише висловлюється у питаннях зовнішньої політики. А його гострі резолюції – не обов'язкові до виконання. Вони швидше відіграють роль такого собі політичного компасу для євроінституцій. Утім, хто їх очолить - якраз залежить від розстановки сил у парламенті. Переконливу більшість, а з нею – вплив на ключові призначення, – згідно з опитуваннями, утримають центристські партії, які підтримують Україну.Проте правий популізм, визнають експерти, - загрозлива тенденція, яка наростає у Європі. Праві можуть все більше потрапляти у владу – на майбутніх місцевих та національних виборах у країнах Євросоюзу.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН 20:00 за 3 травня 2024 року | Повний випуск новин жестовою мовоюЧитайте також: Аномалії в небі України: чому полярне сяйво частіше бачать над Києвом і до чого тут війна Росія хоче захопити ще дві області України: у Буданова назвали ціль Путіна і здивували заявою про перемогу у війні Можливі ракетні удари на Великдень: Жданов відповів, чи треба виїжджати з міст

РЕКЛАМА