Сі Цзіньпін незабаром відвідає Францію, Сербію та Угорщину: які цілі (ВІДЕО)

Сі Цзіньпін. Фото: gettyimages.com

США пригрозили Китаю санкціями в разі подальшої підтримки російської агресивної війни в Україні. Про це повідомив державний секретар США Ентоні Блінкен під час свого нещодавнього візиту до Пекіна. На тлі непростих відносин Пекіна і Вашингтона, а також стрімкого погіршення стосунків з європейськими державами, лідер Китаю Сі Цзіньпін їде до Європи. Візит триватиме з 5 по 10 травня, інформує FREEДОМ.

Уперше за майже п’ять років лідер Китаю Сі Цзіньпін вирушить до Європи. Він планує відвідати Францію і більш лояльні до Росії: Сербію та Угорщину.

У Міністерстві закордонних справ (МЗС) Китаю подробиць не розкривають. Однак там уже заявили, що заплановані зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном і президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

“Під час свого візиту до Франції голова Сі Цзіньпін проведе тристоронню зустріч між лідерами Китаю, Франції та ЄС. Це можливість для подальшого зміцнення стратегічного, стабільного, конструктивного та взаємовигідного характеру відносин між Китаєм та ЄС, сприяння сталому прогресу та довгостроковому розвитку китайсько-європейських відносин”, повідомив представник МЗС Китаю Лінь Цзянь.

Відомо, що Францію лідер Китаю відвідає 6 і 7 травня. Візит приурочили до 60-ї річниці встановлення дипломатичних відносин.

Як повідомляє видання Politico, напередодні цієї зустрічі Еммануель Макрон зустрінеться з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, щоб обговорити політику Євросоюзу і Китаю.

Видання Bloomberg з посиланням на джерела інформує, що президент Франції має намір звернутися до лідера Китаю із закликом вплинути на російського диктатора Володимира Путіна заради припинення війни.

“Питання врегулювання і тиску на Китай щодо Росії так, це питання буде присутнє. Також про що нам не варто забувати ми готуємося до проведення саміту миру в Швейцарії, який відбудеться в червні. І найімовірніше, що це питання теж відіграє не останню роль, насамперед, у контексті потенційної участі в ньому Китаю”, зазначає аналітик Ради зовнішньої політики “Українська призма” Єгор Валяренко.

Китай бажає відновити відносини з Європою, зіпсовані співпрацею Сі Цзіньпіна і Володимира Путіна. Європейці вже попередили Пекін, що не варто розраховувати на добрі взаємини за підтримки російської загрози для континенту загалом, та України зокрема.

За інформацією Politico, Євросоюз готується до торгової війни з Китаєм, якщо вмовляння не спрацюють.

“Китай завжди діє у своїх національних інтересах. Війна російсько-українська це для нього тактичні ходи в глобальній грі. Що найбільше турбує зараз Пекін? Пекін втратив можливість реалізовувати свої стратегічні плани, стати країною номер один економічно і свій економічний вплив перетворити на політичний вплив на міжнародній арені. Китай втратив американський ринок і зараз на межі втрати європейського ринку”, каже дипломат, експерт-міжнародник Руслан Осипенко.

Пекін зацікавлений у відновленні відносин з Європою, пише Bloomberg. Особливо, на тлі заяв європейських лідерів, які виступають проти зростання виробничих потужностей Китаю.

Торкнуться під час візиту і теми шпигунства Піднебесної.

Щодо участі Китаю в майбутньому Глобальному саміті миру в Швейцарії, офіційні особи ЄС стверджують, нібито Пекін наполягає, щоб Росія теж була присутня за столом переговорів.

Київ із цим не згоден, тому невідомо, чи візьме за підсумком Китай участь у заході. Можливо, під час європейського турне лідера Китаю союзникам України вдасться переконати Сі не підігравати Росії.

Читайте також: Оборонне лідерство Макрона, удари західною зброєю по РФ і примушування Путіна до миру: аналіз ключових подій тижня з Єгором Скориною

Прямий ефір