Росія ніколи не була настільки агресивною, як зараз, — Гозман

Леонід Гозман. Фото: Facebook /Leonid Gozman

Від Росії відвертаються “ніби союзники”, оскільки те, що вона пропонує світові, для нього вкрай не привабливо. Ненависть Москви до всього дуже помітна. Росія ще ніколи у своїй історії не була такою агресивною. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив російський опозиційний політик Леонід Гозман.

“Її попередники — я маю на увазі Радянський Союз, Російську імперію — ніколи не були такими агресивними, як зараз. Я зараз маю на увазі не лише ту страшну війну, яку вони ведуть на вашій землі, я маю на увазі спільну історію, загальний настрій. Радянський Союз, Російська імперія теж багато чого творили. Але агресивність Радянського Союзу демпфувалася його месіанською місією. Як би говорилося, що взагалі всі люди хороші й у всіх країнах хороші, але ними керують погані люди, за неправильним правилом — ми зараз прийдемо та правила встановимо хороші, соціалістичні… Це, звичайно, була повна нісенітниця. Але зараз навіть такого немає”, — коментує гість ефіру.

Він звертає увагу, що Росія навіть не намагається будь-яким чином камуфлювати свою агресивність.

“Нікого не звільняємо. Ніхто не каже, що все буде гаразд від того, що ми звільнимо. Навіть про те, як розквітне Україна, коли ми її позбавимо бандерівців, теж не йдеться вже. Залишилося тільки одне: ми оточені ворогами, усі нас ненавидять, хочемо від усіх відгородитися, щоб нас не могли поставити навколішки. Відгородитися, звісно, на далеких підступах: у Сирії, у Києві, ще десь, у Парижі… Але загальна ідея такої ненависті до всього, звісно, дуже помітна”, — вважає Гозман.

Усередині країни, на його думку, це проявляється у спробах знищити будь-яку різноманітність, що матиме дуже тяжкі наслідки для Росії.

“Що означає їхня боротьба з трудовими мігрантами? Це означає, що мігранти поїдуть. Росія програє конкурентну боротьбу за трудових мігрантів. За них же борються всі країни, більш-менш розвинені. Росія вже програє конкуренцію. А коли вони програють остаточно, то Росія стане ще “однаковішою”. Вона вже однакова. Вона більш однакова ментально. Усіх людей, які з чимось не згодні, виганяють із країни або змушують сидіти “під плінтусом”. Іноземним агентам комітет Держдуми хоче заборонити — й, звичайно, це буде — обиратися будь-куди. Це ураження у правах без рішення суду. Навіщо? Тому що навіть один депутат у регіональному закзібранні, нормальна людина, незалежна, змінює атмосферу. А зараз його там не буде, і вони будуть однакові, як дерев’яні солдати Урфіна Джюса. Цього вони прагнуть. Це смерть країни”, — сказав Леонід Гозман.

Читайте також: Останній місяць наочно демонструє деградацію російської військової присутності у Закавказзі, — Левусь

Нагадаємо, згідно з оцінкою народного депутата України VI скликання, експерта-міжнародника Євгена Добряка, останні заяви з Єревану свідчать про те, що вірменські еліти зрозуміли: з Росією “ловити нема чого” й розгорнулися на Захід.

Читайте також: У Кремлі агресивно відреагували на переговори Вірменії з ЄС і США (ВІДЕО)

Прямий ефір