Космос

Космічний корабель Boeing Starliner готовий до запуску 6 травня

0

У понеділок (6 травня) новий космічний корабель Starliner «підготовлений» до першого в історії запуску астронавта, оголосили сьогодні (3 травня) представники Boeing і NASA. За винятком поганої погоди чи будь-яких технічних проблем в останню хвилину, Starliner отримав дозвіл відправити двох ветеранів- астронавтів NASA та колишніх пілотів-випробувачів ВМС США на Міжнародну космічну станцію (МКС). На борту цієї місії, відомої як Crew Flight Test (CFT), будуть командир Баррі «Бутч» Вілмор і пілот Суні Вільямс.

Дует завершує тренування в останню хвилину та перебуває на карантині тут, у Космічному центрі імені Кеннеді НАСА, перед своїм історичним стартом, який заплановано на понеділок о 22:34 за східним часом (02:34 за Гринвічем у вівторок, 7 травня) із космічного стартового комплексу 41 на мисі. Станція космічних сил Канаверал. Висвітлення відбуватиметься в прямому ефірі тут, на Space.com, через телебачення NASA.

«Ми провели перевірку готовності до запуску, і всі вибрали «йти», щоб продовжити», — сказав під час сьогоднішньої прес-конференції Стів Стіч, керівник Програми комерційних екіпажів NASA.

CFT стане не лише першим випадком, коли Boeing Starliner перевозить астронавтів, але й першим, коли ракета United Launch Alliance (ULA) Atlas V виконає це завдання. Викат багатошарової ракети відбудеться завтра (4 травня).

Очікуючи успіху CFT, Boeing приєднається до SpaceX у відправці оперативних шестимісячних місій з екіпажем на МКС. Обидві компанії отримали від NASA комерційні контракти на екіпаж у 2014 році, тоді Boeing оцінювався в 4,2 мільярда доларів, тоді як у SpaceX – 2,6 мільярда доларів. 

З тих пір SpaceX запустила 12 місій з екіпажем до МКС, включаючи тестовий політ у 2020 році, тоді як перша спроба Starliner з екіпажем була відкладена через кілька проблем. Перший безпілотний літак Boeing до МКС, який стартував у грудні 2019 року, не зміг досягти пункту призначення через технічні збої. Пандемія та необхідність вирішення проблем, які виникли під час першого польоту, відклали другий випробувальний політ Starliner без екіпажу до травня 2022 року. Ця спроба була успішною, вона досягла МКС і досягла всіх інших основних завдань.

Потім CFT планувалося запустити у 2023 році — поки не будуть виявлені більш критичні проблеми, такі як проблеми з основними парашутами капсули та легкозаймистою стрічкою на проводці капсули. Усі підкреслили, що ці проблеми знаходяться позаду команди, і CFT готова до роботи. Якщо цей перший політ астронавта пройде успішно, дебютна оперативна місія з екіпажем Starliner повинна відбутися у 2025 році.

Минулого тижня команди NASA та Boeing провели перевірку готовності до польотів для CFT. Цей аналіз виявив дві проблеми, які вимагали більшої уваги: ​​необхідно було замінити клапан на стартовому майданчику, а також інженери хотіли продовжити вивчення сценаріїв надзвичайних ситуацій для відкидання переднього теплового щита Starliner під час повернення в  атмосферу Землі. 

Comments

Comments are closed.