close-btn

НБУ суттєво пом’якшує валютні обмеження

Нацбанк України впроваджує найбільший пакет пом’якшення валютних обмежень з початку повномасштабної війни. Стосуватиметься він підприємств. Мета — поліпшення умов ведення бізнесу та виходу компаній на нові ринки, а також підтримка відновлення економіки та створення кращих умов для залучення інвестицій в країну

НБУ суттєво пом’якшує валютні обмеження

НБУ суттєво пом’якшує валютні обмеження Фото: bank.gov.ua

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

«З огляду на сформованість необхідних передумов та ретельний аналіз Національним банком кожного окремого заходу відповідні зміни не мають створити додаткових ризиків для макрофінансової стабільності та стійкості валютного ринку. Вони вже враховані в оновленому макроекономічному прогнозі, який передбачає збереження міжнародних резервів цього й наступного року на рівні, близькому до поточного (43-44 млрд дол. США)», — йдеться в повідомленні.

Нововведення стосуватимуться кількох напрямів і більшість з них наберуть чинності 4 травня цього року (при цьому можливість репатріювати «нові» дивіденди запрацює з 13 травня).

Які зміни відбудуться:

  1. Скасовано всі валютні обмеження для імпорту робіт і послуг.
  2. Компаніям забезпечено можливість репатріювати «нові» дивіденди.
  3. Надано можливість переказувати кошти за кордон за лізингом / орендою.
  4. Пом’якшуються обмеження в частині погашення «нових» зовнішніх кредитів.
  5. Надана можливість погашати проценти за «старими» зовнішніми кредитами.
  6. Пом’якшуються обмеження в частині переказу іноземної валюти від представництв на користь своїх материнських компаній.

Цей перелік та багато інших технічних змін унесені постановою Правління НБУ від 3 травня 2024 року №56 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18».

Детальніше про кожну зміну читайте у пресрелізі НБУ.

Нагадаємо, що Нацбанк заборонив банкам та небанківським фінустановам приймати в заставу за кредитами фізичних осіб товари подвійного використання. Мова йде про речі, які можуть бути використані у військових цілях, зокрема дрони, тепловізори та інше. Їх повний перелік визначений в Єдиному списку товарів подвійного використання в додатку Кабінету міністрів № 86.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

НБУ попередив про суттєві зміни цін на електроенергію

НБУ назвав, скільки заробив у 2023 році та як розподілив прибуток

НБУ радить банкам використовувати ШІ при кредитуванні

google news