Громадян США та ЄС судять за порушення антиросійських санкцій — подробиці (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

У Міністерстві закордонних справ Китаю заявили, що вживатимуть заходів у відповідь на нові санкції США щодо китайських компаній, які допомагали Росії купувати озброєння та постачати підсанкційні товари. Союзники Києва планомірно перекривають Москві лазівки обходу обмежень. Тепер за співпрацю з країною-агресором можна потрапити до в’язниці. Так, у Сполучених Штатах суд визнав винним бізнесмена, який незаконно експортував до РФ американські електронні компоненти подвійного призначення, повідомляє FREEДОМ.

Сполучені Штати Америки запобігли постачанню великої партії електронних компонентів до Росії, як заявили в Міністерстві юстиції США. За словами заступниці генерального прокурора Лізи Монако, контрабанду в обхід санкцій організував бізнесмен Микола Григор’єв. Він визнав себе винним у незаконному експорті американських електронних компонентів російським компаніям, які розробляють та виробляють безпілотники. Йдеться про експорт на суму понад 250 тис. дол., повідомляється на сайті американського Мін’юсту. Наразі Григор’єву загрожує покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі.

“Міністерство юстиції продовжить притягувати до відповідальності тих, хто нехтує нашими санкціями та експортним контролем, підтримуючи агресію Росії в Україні, незалежно від того, де вони перебувають: у Нью-Йорку чи за кордоном”, — сказала заступниця генерального прокурора США Ліза Монако, заява якої цитується на сайті Міністерства юстиції США.

Нові санкції Вашингтона ще більше підірвуть та послаблять російський військово-промисловий комплекс, як наголосила міністерка фінансів США Джанет Єллен. У середу, 1 травня, Сполучені Штати Америки ввели обмеження щодо майже 300 фізичних осіб та компаній із Росії та інших країн. Зокрема, під обмеження потрапили 16 підприємств із Китаю та Гонконгу, які допомагають РФ отримувати ключові компоненти для виробництва озброєнь. Як випливає з документа, більшість цих компаній допомагали Москві обходити санкції та постачали обладнання, матеріали та технології для російського ВПК.

“Китай надає верстати та інше обладнання, яке Росія може застосовувати для будівництва нових збройових заводів, для будівництва нових виробничих ліній. Китай це робить… Насправді це не продаж зброї Росії… Ви знаєте, це контраст, скажімо, з Північною Кореєю, яка постачає боєприпаси до Росії”, — прокоментував експерт із зовнішньої політики країн Азії Річард Спенсер.

У Держдепартаменті США заявили, що готуються нові санкції щодо постачальників зброї та нафтопродуктів із Росії та Північної Кореї.

“Сполучені Штати продовжать запроваджувати санкції щодо тих, хто сприяє постачанню зброї та нафтопродуктів між Росією та КНДР. Наразі ми працюємо з нашими партнерами, включаючи Австралію, Європейський Союз, Японію, Нову Зеландію, Республіку Корея та Велику Британію, щоб оголосити про нові скоординовані санкції цього місяця”, — повідомив представник Державного департаменту США Метью Міллер.

Допомога Росії в обході санкцій вважається злочином у всіх країнах-членах Євросоюзу.

У Німеччині судять двох бізнесменів, які, за даними слідства, незаконно доставили підсанкційні компоненти до Росії на суму майже 875 тис. євро. Постачання здійснювали через фіктивних одержувачів у Казахстані, Киргизстані, Гонконгу, Туреччині та Об’єднаних Арабських Еміратах. Німецькі ЗМІ, з посиланням на представника федеральної прокуратури Штутгарта, пишуть, що їх замовник у Росії виробляв, зокрема, безпілотники “Орлан-10”. Їх російська армія широко використовує у війні проти України.

Читайте також: США оголосили про нові антиросійські санкції: які компанії потрапили під удар (ВІДЕО)

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Європейський Союз невпинно запроваджує санкції проти країни-агресора, прагнучи зупинити її. Наступний, уже 14-й пакет, має включати кроки проти тіньового флоту танкерів, який обманним шляхом перевозить нафту до країн-партнерів Росії, а також обмеження щодо російського зрідженого газу.

Читайте також: Євросоюз закликають посилити санкції проти Росії — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір