Ми бачимо поступове скасування “червоних ліній” Заходу щодо Росії, — дипломат

Ракета Storm Shadow на літаку. Фото: armyinform.com.ua

Ми є свідками стирання “червоних ліній”, яких ще рік і навіть пів року тому було багато навколо України. Про це заявив надзвичайний та повноважний посол України, президент громадської організації “Українська асоціація зовнішньої політики” Володимир Хандогій, коментуючи в ефірі FREEДОМ “дозвіл” на завдання ударів по військових об’єктах у РФ британською зброєю.

На його думку, єдиною “червоною лінією” залишається відправлення в Україну сухопутних контингентів західних країн, але й вона розмивається.

“Сьогодні ми бачимо поступове скасування “червоних ліній”. Єдина “червона лінія”, яка загалом залишається панівною в політиці західних держав загалом і НАТО зокрема, — це використання сухопутних контингентів на території України — з виступом і заявою [президента Франції Еммануеля] Макрона також вже не дуже чітко позначена та не дуже яскраво виглядає”, — коментує гість ефіру.

Водночас він зазначив, що одним із противників присутності свого військового контингенту в Україні залишається Британія.

“Але мені здається, що все тече, все змінюється. І приклад Макрона, який може здаватися амбітним чи непродуманим, насправді, я впевнений, отримає й велику кількість прихильників у разі виникнення критичної ситуації… Я думаю, що певною мірою йде балансування. Макрон каже про можливість участі в операції на території України. Водночас [міністр закордонних справ Британії Девід] Камерон заявляє, що вони поки що до цього не готові, але з іншого боку — анонсує можливість застосування далекобійних боєприпасів по цілях на території Російської Федерації та на окупованих територіях насамперед. Тобто йде поступове розмивання цієї “червоної лінії”. І це грає на руку Україні. Ми переконуємось, що серйозно останнім часом взялися наші партнери за підтримку України після багатомісячної паузи”, — констатував Хандогій.

Він додав, що обережність Камерона щодо відправлення в Україну західних контингентів може бути зумовлена й внутрішніми питаннями.

“Велика Британія перебуває на піку внутрішньополітичних подій. На кінець року, як відомо, плануються загальнонаціональні вибори. Щойно буквально пройшли місцеві вибори. Навіть стоїть питання про можливу зміну лідера Консервативної партії. Тому, звичайно, з боку Великої Британії в цей конкретний період часу звучатимуть обережні висловлювання, які не розбурхуватимуть британське суспільство. А питання про відправлення контингентів це, звичайно, спірне питання. Безперечно, знайдуться політичні сили, окремі особи Великої Британії, які можуть зіграти на цьому в контексті майбутніх виборів”, — пояснив Володимир Хандогій.

Читайте також: Велика Британія зараз перебуває в епіцентрі українських очікувань на продовження та розвиток багатосторонньої допомоги, — Хандогій

Нагадаємо, міністр закордонних справ Великої Британії Девід Камерон в інтерв’ю агентству Reuters сказав, що Україна має право використовувати зброю, надану Британією, для завдання ударів по цілях на території Росії.

Прямий ефір