Чим можуть займатися іноземні контингенти в Україні, перерахував експерт

Дмитро Снєгирьов. Фото: rozmova.wordpress

Президент Франції Еммануель Макрон в інтерв’ю виданню The Economist 2 травня допустив введення військ в Україну в разі прориву фронту Росією. Це не перша заява французького лідера про можливе введення іноземного контингенту на українську територію. І вона свідчить про те, що в НАТО таку можливість дійсно розглядають. Про це сказав військово-політичний експерт Дмитро Снєгирьов в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Гість ефіру нагадав заяву генерального секретаря Альянсу Столтенберга про те, що військ НАТО в Україні не буде.

“Але генсек уточнив: якщо буде військовий контингент однієї з країн Альянсу, з якою в України двосторонній договір про військово-технічне співробітництво, відповідно, претензій з боку самого блоку не буде. Ось це показово”, — сказав Снєгирьов. 

Українська сторона, вважає він, має повне юридичне право звернутися до Франції з проханням введення військового контингенту цієї країни. 

Експерт також вважає, що подібними діями та заявами Франція намагається знизити активність Російської Федерації на африканському континенті. 

“З 2022 по 2024 рік у низці африканських країн були ініційовані російськими спецслужбами так звані державні перевороти. Причому ці країни входили в орбіту військово-політичних інтересів саме Франції. Тому й не випадковою є така риторика з боку Макрона”, — уточнив Снєгирьов. 

За його словами, спектр застосування іноземних контингентів в Україні досить великий.

“Чим можуть зайнятися іноземні військові фахівці? Це підготовка особового складу Збройних сил України, підготовка льотного складу, саперів. Це розмінування місцевості, розгортання військових госпіталів саме персоналом однієї з країн НАТО. І, відповідно, забезпечення логістики, тобто здійснення ремонтно-відновлювальних робіт, пошкодженої бронетехніки, засобів ураження безпосередньо на території України”, — сказав спікер. 

На думку аналітика, збройний контингент умовної Франції або Великої Британії може прикрити проблемну ділянку українсько-білоруського кордону.

“Відповідно, це допоможе вивільнити оперативні резерви Збройних сил України, які можуть бути залучені на найбільш проблемних ділянках фронту — Покровському та Бахмутському напрямках”, — додав він. 

Ще один напрямок — обслуговування систем ППО, наприклад тих же французьких установок SAMP/Т. 

“Одна батарея — це кілька пускових установок, тобто персоналу, що обслуговує, знадобиться близько 100 осіб на одну. Якщо президент України заявив, що нам треба щонайменше сім систем ППО для посилення оборони, то ось вам уже військовий контингент, який може бути залучений безпосередньо на території України для прикриття неба. Це достатній за кількістю військовий контингент саме вузькоспеціалізованих військовослужбовців, наприклад, із Франції”, — зазначив Снєгирьов.

Читайте також: Заяви Макрона про зміцнення європейської оборони — крок до трансформації ЄС — думка експерта

Прямий ефір