Які завдання можуть виконувати французькі війська в Україні, позначив Романенко

Ігор Романенко. Фото: uatv.ua

Варіанти участі французького військового контингенту в Україні можуть бути різні. Про це сьогодні, 4 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

“Варіанти можуть бути різні. У пропозиції французького президента Макрона вказано низку з цих варіантів. Наприклад, він висловлювався щодо захисту Одеси або Києва. Також дії в напрямках прориву, якщо десь росіянам вдасться це здійснити. До більш скромних варіантів — наприклад, обслуговування французької техніки. Багато в чому це залежатиме від стану справ на фронті, та, безумовно, рішучості французької влади, президента Макрона в розгортанні цієї допомоги”, — перелічив Романенко.

Наразі союзники активно обговорюють пропозицію Макрона про введення західного військового контингенту в Україну.

“Україна підтримує такий підхід. Але при цьому наш президент Зеленський неодноразово говорив, що передавайте більше і швидше озброєння, і ми самі впораємося з цією ситуацією. Але ми бачимо, що становище на фронті складне, і тому погляди на такі підходи як з боку президента Франції, лідерів інших наших союзників, так і нашого військово-політичного керівництва можуть змінюватися”, — зазначив експерт.

Романенко вважає, що першим оціночним періодом може стати кінець травня, червень — на які Росія запланувала свій новий наступ на фронті. І результати боїв покажуть, наскільки необхідні додаткові дії союзників, оскільки Макрон заявляв, що однією з причин введення французьких військ може бути прорив росармією українського фронту.

“З військового погляду йдеться про прорив противника на кілька десятків кілометрів. Це як мінімум. І з подальшим виходом на так званий оперативний простір, який змінив оперативну і навіть, можливо, стратегічну ситуацію. Але такого Сили оборони України не допускають, попри всю важкість ведення бойових дій на окремих напрямках, таких як Бахмутський, Авдіївський”, — зазначив генерал-лейтенант.

Ще одна умова щодо введення французьких військ, які позначив Макрон, — звернення з цього приводу Києва до Парижа. Романенко повідомив, що такого роду звернення оформляються документом, який, найімовірніше, матиме закритий характер.

“Але в будь-якому разі документ, який може бути пересланий французькій стороні, має коротко описувати ситуацію, чому керівництво України до цього дійшло, і формулювати чітку позицію — кого наша сторона хоче бачити. Тому важливо, як це буде сформульовано. Але принципово важливим є ухвалення рішення на такого роду дії з боку союзників, тому що не всі підтримують ініціативу Макрона”, — резюмував експерт.

Читайте також: Франція створює альянс країн, готових розмістити свої війська в Україні: експерти обговорюють ідею

Як повідомлялося раніше, президент Франції Еммануель Макрон в інтерв’ю The Economist 2 травня назвав дві умови, за яких західні країни можуть відправити свої війська в Україну: прорив фронту російськими силами і прохання Києва про допомогу. Макрон заявив, що РФ, почавши повномасштабне вторгнення в Україну, повністю порвала з міжнародним правом і порядком, ставши загрозою європейській безпеці.

Це не перша заява французького лідера про можливе введення іноземного контингенту на українську територію. І вона говорить про те, що в НАТО таку можливість дійсно розглядають.

Читайте також: Ініціатива Макрона про війська НАТО в Україні — експерти пов’язують заяви президента Франції з двома факторами (ВІДЕО)

Прямий ефір