Україні необхідно нарощувати сили на морі: цілі та завдання назвав експерт

Один із патрульних катерів, переданих Естонією. Фото: ВМС ЗСУ

Україна має нарощувати надводний флот, сподіватися лише на морські дрони не можна. Зокрема, країні потрібні невеликі катери для проведення патрулювання моря та інших завдань. Таку думку сьогодні, 4 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив капітан 1-го рангу, заступник начальника штабу ВМС ЗС України (2004-2020 рр.) Андрій Риженко.

За його словами, український флот має виконувати завдання у північно-західній частині Чорного моря.

“Цей район дуже невеликий, мілководний. Тут нам потрібно виконати два основні операційні завдання. Одне називається Sea control — це контроль морської ділянки, а друге — Sea denial — це недопущення виходу противника в цей район, щоб він завдавав ракетних ударів, блокував судноплавство і таке інше. Це завдання можна вирішити шляхом використання невеликих платформ, катерів до 50 метрів, на яких стояла та сама зброя, що на кораблях середнього та великого класу — крилаті ракети, можливо, торпеди, артилерія, системи ППО. Технології дозволяють це робити, тому що зброя зараз дуже компактна. Ці невеликі катери можна перекидати на наші узбережжя без протоки Босфор, тобто іншими засобами транспорту”, — пояснив Риженко.

Він зазначив, що днями Естонія передала Україні два невеликі патрульні катери, які назвали “Ірпінь” та “Рені”.

“Ось дуже потрібні такі катери, які можуть здійснювати патрулювання, можливо, протимінні заходи, висадку протидиверсійних груп на острови, коси й так далі. Наскільки мені відомо, морська коаліція, яка зараз сформована під керівництвом Великої Британії, допомагає посилити наші морські сили та можливості якраз у цьому напрямі. У перспективі, я думаю, мають бути ще ракетні катери, які збільшили б ударну дію, бо зараз наші берегові системи дострілюють максимум до Криму”, — вважає експерт.

Риженко додав, що сподіватися тільки на морські дрони не можна, вони можуть бути лише як допоміжні інструменти.

“Нам зараз потрібно думати на перспективу, як звільнити води нашого суверенітету — це північно-західна частина Чорного моря, повернути під контроль все втрачене морське узбережжя, а потім думати про те, як захищати інтереси країни далі. Наша економіка орієнтована на експорт та імпорт, а 90% таких операцій здійснюються якраз морем, і ці райони потрібно захищати. Тому все у комплексі мають зараз уже обмірковувати”, — резюмував він.

Читайте також: В Україні модернізували морські дрони Sea Baby — подробиці від СБУ

Нагадаємо, Військово-морські сили Збройних сил України використали два патрульні катери, які надала Естонія.

Прямий ефір