Країни НАТО готові відповісти на російські кібератаки — подробиці (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Міністерство закордонних справ Німеччини викликало тимчасового повіреного посольства Росії у відповідь на атаку хакерів на Соціал-демократичну партію. Розслідування показало, що відповідальність за кібератаку несе підрозділ російської військової розвідки. У НАТО попередили, що наступними цілями атаки можуть стати національні урядові організації та оператори критичної інфраструктури Литви, Польщі, Словаччини та Швеції, інформує FREEДОМ.

НАТО має намір дати скоординовану відповідь спробам Росії дестабілізувати ситуацію в Європі.

“Зловмисна кібердіяльність, націлена на Німеччину і Чехію, наголошує, що кіберпростір завжди є предметом боротьби. Суб’єкти кіберзагрози наполегливо прагнуть дестабілізувати Альянс. Ми, як і раніше, віддані протидії істотній, постійній і зростаючій кіберзагрозі, включно з нашими демократичними системами та нашою критичною інфраструктурою”, — ідеться у спільній заяві Північноатлантичної ради на сайті НАТО.

Кібератаку російської групи APT28, яку курує російська розвідка, засудили й в Європейському Союзі.

“ЄС не терпітиме такої зловмисної поведінки. Особливо діяльність, спрямовану на деградацію нашої критичної інфраструктури, ослаблення суспільної згуртованості та вплив на демократичні процеси, зважаючи на цьогорічні вибори в ЄС і більш ніж у 60 країнах світу. ЄС та його держави-члени продовжуватимуть співпрацювати з нашими міжнародними партнерами з метою сприяння відкритому, вільному, стабільному та безпечному кіберпростору”, — наголосив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

У січні 2023 року російські хакери у відповідь на рішення Німеччини щодо постачання танків в Україну атакували низку німецьких вебсайтів, а в червні використали проблему в безпеці Microsoft для атаки на акаунти електронної пошти Соціал-демократичної партії Німеччини.

“Тепер ми можемо чітко віднести атаку того року до російської групи APT28, яку контролює російська військова розвідка. Іншими словами, російські державні хакери атакували Німеччину в кіберпросторі. Це абсолютно неприпустимо і без наслідків не залишиться”, — акцентувала міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

Росія неодноразово використовувала групу APT28 для кібердіяльності проти Євросоюзу, його держав-членів і міжнародних партнерів, зокрема України. Так, хакери спробували паралізувати європейську залізничну мережу, щоб дестабілізувати ЄС і саботувати його критичну інфраструктуру. У березні 2023 року Агентство Євросоюзу з кібербезпеки повідомило про атаки на залізничні компанії в Чехії, Латвії, Литві, Румунії та Естонії.

“Кібератаки йдуть у розрізі якихось подій. Якщо взяти до уваги те, що буде Глобальний саміт миру, вибори в європейських країнах або в США, то ми бачимо активізацію російських хакерів щодо цих держав. Основна мета — дестабілізувати ситуацію в суспільстві. А саме мета на державні органи, державні вебресурси, зокрема й на політичні партії. Ми розуміємо, хто за цим стоїть. І вже є офіційні підтвердження, що за цим стоять російські спецслужби, а саме військові частини, які позиціонують себе як так зване хакерське об’єднання “Чудовий ведмідь”, — прокоментував експерт з питань кібербезпеки Сергій Денисенко.

Постійно російські хакерські атаки відбиває й Україна. 

“Кількість атак йде за зростаючою прогресією. Якщо у 2014 році їх було мало, то наразі їх у тисячі разів більше. Вони відбуваються щодня, триває їхня фіксація, йде їхнє попередження і блокування. Потрібно розуміти, що основна мета кібератак у ситуації війни — це розвідка. Відповідно, російські хакери намагаються отримати доступ до державних або воєнізованих структур”, — продовжив Денисенко.

Україна успішно протистоїть атакам кремлівських хакерів, зокрема завдяки тісній співпраці в питаннях кібербезпеки з союзниками, наголошують експерти.

Читайте також: Російська агентура у західних країнах: чого досягає Кремль і як цьому протистояти 

Як повідомлялося раніше, МЗС Німеччини викликало посла Росії через серію кібератак, організованих російськими спецслужбами у 2023 році після рішення Берліна надати Україні танки. Хакерська група атакувала сайти правлячої партії, оборонних і технологічних компаній ФРН. Кібератаки були спрямовані на матеріально-технічне забезпечення, оборону, аерокосмічну та IT-сферу країни.

Прямий ефір