Перший евакуаційний поїзд прибув із Донецької області до Волинської — подробиці (ВІДЕО)

Евакуаційний поїзд прибув на Волинь. Скріншот: uatv.ua

Перший евакуаційний поїзд із Донецької області приїхав на Волинь. З Покровська, що розташований за 25 км від лінії фронту, у ньому приїхали понад 50 осіб, переважно мами з дітьми. Хтось евакуювався цілою родиною, а в когось удома залишилися рідні, повідомляє FREEДОМ.

На пероні перед прибуттям поїзда з Донецької області — людно. Медики, волонтери, рятувальники, психологи та правоохоронці готуються зустріти людей, які рятуються від війни, яку розв’язав Путін в Україні.

Поїзд приїжджає за графіком. Люди після доби в дорозі виходять із вагона. Втомлені, але щасливі. Волинь зустрічає їх теплою сонячною погодою.

“У нас зараз немає примусової евакуації, просто охочі, хто хоче — той їде. У місті ще досить спокійно, але все ближче і ближче підходять до нас, тож треба їхати вже”, — каже мешканка Покровська Ілона Новікова.

Валізи та дорожні сумки — усе, що люди можуть узяти з собою, покидаючи рідні домівки. Тамара приїхала з донькою Ксенією та сином Кирилом. Чоловік — військовий, залишився на сході.

“Страшно будинок свій залишати, там усе, що ти створював, наживав стільки років. У підсумку все це кидаєш і їдеш”, — зізнається Тамара.

З дворічною онукою Аріною приїхала з Покровська Антоніна Василівна. За її словами, мама дитини залишилася там, бо поки ще ходить на роботу.

“Ми вже звикли, уже не вперше. Ми вже виїжджали, малятку був місяць. А мама вже без нічого — у будь-який час зібралася і приїхала”, — сказала Антоніна Гранат.

Чоловік — шахтар, дружина — педагог. Подружжя Московцевих разом із 13-річним сином евакуювалося з Дружківки. Катерина розповіла, що частини житла вже немає. Син навчався, а вона працювала дистанційно, тож вирішили евакуюватися і продовжити жити в безпечнішому місці.

“Тому що дуже гучно, і в нас пошкоджене майно: було попадання, тому ми вирішили евакуюватися”, — поділилася своєю історією Катерина Московцева.

Евакуаційним потягом приїхали 53 мешканці Донецької області, серед них — 30 дітей. Для них волиняни підготували подарунки — солодощі та іграшки. Поки чекають на автобус — зробили дитячу зону.

“У нас є місця, які готові приймати людей для тимчасового перебування, а є — для постійного проживання. Тому місце, яке призначене для цих людей, — тимчасового перебування, далі ми розселятимемо сім’ї в індивідуальні місця, в яких вони проживатимуть і надалі”, — пояснила керівниця військової адміністрації Ольга Черен.

“Волинська область приймає тільки вперше евакуйованих, до цього вони добиралися самостійно. У нас сьогодні є 45,5 тис. осіб, які є внутрішньо переміщеними”, — заявила директорка Департаменту соціальної та ветеранської політики Волинської ОВА.

Упродовж травня Волинська область прийматиме людей із Донеччини, які захочуть покинути небезпечні території.

Читайте також: 98-річна мешканка Донеччини пройшла 10 км, щоб не потрапити в окупацію — історія порятунку (ВІДЕО)

Прямий ефір