Чи будуть росіяни наступати на Сумську та Харківську області — доводи Гетьмана

Олексій Гетьман. Фото: facebook.com/alexeyhetman

Попри зовнішні ознаки підготовки до наступу росіян на Сумську та Харківську області, у росармії немає реальних ресурсів для реалізації таких планів. Таку думку сьогодні, 4 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військовий аналітик Олексій Гетьман.

“Обстріли Сумщини, активізація диверсійно-розвідувальних груп — це все ознаки підготовлюваних наступальних дій. Так зазвичай буває перед початком наступальних операцій: за два-три тижні йдуть диверсійні групи, бойові розвідувальні групи, здійснюють обстріл тилових структур, знищують системи зв’язку — тобто все, що має допомагати тримати оборону. Це все ознаки підготовлюваного наступу на Сумщині та на Харківщині”, — сказав Гетьман.

При цьому не дотримуються інші чинники, які необхідні для наступу — “необхідно як мінімум, щоб тилові структури підготували майданчики, куди може заїхати велика група чисельністю 100-150 тисяч військовослужбовців”.

“Вони ж не можуть просто вивантажитися з вагонів і на рейках сидіти. Їм потрібно якісь хоча б намети, якісь польові кухні, потрібно чимось їх годувати. Такі кроки робляться, коли дійсно готується наступальна операція. Є ще підготовка тилових структур — табори й все, що з цим пов’язано. Поки що таких ознак немає”, — продовжив експерт.

Гетьман повідомив, що, за різними оцінками, наприклад, у Харківській області окупанти зосередили 30-40 тисяч військовослужбовців, поступово їхня кількість збільшується.

“Чи можна вважати це підготовкою до масштабного наступу? У такій кількості, в якій вони там перебувають, вони навряд чи зможуть навіть пробувати штурмувати таке місто, як Харків. Це угруповання за чисельністю менше за те, яким штурмували Бахмут. Чи зможуть вони посилити це угруповання достатньо швидко? Досить швидко — ні. Але для цього потрібно два-три тижні. Якщо така тенденція буде продовжуватися, і це угруповання буде збільшуватися з 40 тисяч до 100-200 тисяч, тоді це очевидно, що готується наступ саме на Харків або на Суми (дивлячись, де це угруповання буде знаходитися)”, — зазначив Гетьман.

Він послався на слова головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, що якщо росіяни спробують штурмувати такі міста, як Суми, або тим більше Харків, це означає, що вони вирішили самоліквідуватися.

“Тому що російських солдатів вони покладуть колосальну кількість, а результату навряд чи зможуть домогтися. Це такий суїцидальний рух. Тому очікувати можна, але поки що говорити про те, що готується наступ — навряд чи. Поки що дії та заяви росіян — більше для їхньої пропаганди”, — додав експерт.

Проте травень, початок червня буде вкрай складним періодом на фронті.

“І як сказав президент Зеленський, нам треба разом із нашими західними друзями бути готовим відбивати досить серйозний наступ. Тут є три складові. З одного боку — виконання домашнього завдання нашими партнерами — постачання фінансів і зброї. Вони своє домашнє завдання із запізненням, але виконали. Наше домашнє завдання — це мобілізація людей, тому що хтось із цієї зброї має стріляти. І третя складова — добудувати фортифікаційні споруди. Тому що вони дадуть можливість утримувати ворога і мінімізувати втрати наші”, — резюмував Олексій Гетьман.

Читайте також: “Вікно можливостей” для росармії на фронті зачиниться через день-два, — Гетьман

Прямий ефір